≫ 

Svetislav Basara dobitnik "Nagrade za satiričnu hrabrost"

Međunarodni festival "Satira fest" biće održan bez prisustva publike

  • 2
Svetislav Basara Svetislav Basara / Foto: MC Beograd

Međunarodni festival "Satira fest", koji organizuje Beogradski aforističarski krug, biće održan u petak, 23. oktobra, u sali Matice iseljenika i Srba u regionu u Beogradu, a "Nagrada za satiričnu hrabrost" biće uručena Svetislavu Basari.

Ovogodišnji festival, osamnaesti po redu, zbog epidemiološke situacije, biće održan bez prisustva publike, najavio je predsednik BAK-a dr Slobodan Simić.

"Satira fest 2020" posvećen je šezdeset petoj godišnjici od smrti pesnika i satiričara Stanislava Vinavera (1891-1955) i odvijaće se pod simboličnim geslom, zapravo Vineverovim aforizmom "Nema granica ograničenosti".

Prisutni satiričari govoriće aforizme i nagrađene priče i pesme, što će biti snimljeno i potom emitovano na Jutjubu.

Aforizme autora koji budu sprečeni da lično učestvuju, čitaće glumac Milan Milosavljević, poznat po tumačenju lika Branislava Nušića.

U okviru programa festivala biće dodeljeno priznanje "Vuk Gligorijević", za najbolji izgovoreni aforizam, nagrada "Rastko Zakić" za najbolju satiričnu pesmu - Dušanu Pop Ðurđevu iz Novog Sada i nagrada za najbolju satiričnu priču - Milku Stojkoviću iz Smederevske Palanke.

Ovi pobednici određeni su na osnovu konkursa, a dobitnik nagrade za najkraću književnu formu biće poznat nakon što svih trideset odabranih učesnika izgovore svoje aforizme.

Za priznanje će se nadmetati aforističari iz Srbije, Slovačke, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Švajcarske, koje je odredio ovogodišnji selektor Mitar Ðerić Laki“.

Po tradiciji, peti put biće uručena "Nagrada za satiričnu hrabrost" Beogradskog aforističarskog kruga, čiji je ovogodišnji dobitnik Svetislav Basara, književnik i kolumnista dnevnog lista "Danas".

- Basara svakodnevno odvažno i dosledno ispisuje svoje britke i duhovite tekstove koji su amalgam eseja, satiričnih komentara i dnevničnih beležaka u kojima na originalan i prepoznatljiv način piše o najvažnijim društvenim, političkim, umetničkim i medijskim fenomenima, ne štedeći ništa i nikoga, uključujući i sebe - navodi žiri BAK-a u obrazloženju odluke.

Prethodni dobitnici priznanja su: Sergej Trifunović, Zoran Kesić, Dragoljub Ljubičić Mićko i Teofil Pančić.

Priznanje za ukupan doprinos srpskoj satiri pripalo je aforističaru i autoru satiričnih priča Raši Papešu (1947) iz Kragujevca.

Saša Dimitrijević (1964) iz Niša dobitnik je nagrade "Nikola Otaš" za ukupan doprinos satiričnoj karikaturi, koju po treći put dodeljuju Udruženje karikaturista Srbije i Beogradski aforističarski krug.

Odličje "Zlatni krug" za afirmaciju satire u svetu ove godine pripalo je poznatom slovačkom pesniku i aforističaru Tomašu Janovicu (1937) iz Bratislave.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA