≫ 

Bil Brajson odlazi u penziju: "Radim sve ono za šta do sada nisam imao vremena"

"Prošle su decenije otkako sam poslednji put čitao iz zadovoljstva", izjavio je književnik

  • 0
Bill Bryson Bil Brajson / Foto: Guliver/Stuart C. Wilson/Getty Images

Bil Brajson, autor duhovitih, pronicljivih, toplih i iskrenih knjiga o svemu: od putovanja do popularne nauke, najavio je svoje povlačenje, piše The Guardian.

Šezdesetosmogodišnji pisac je u razgovoru za Radio Tajms izjavio:

- Ne znam koliko ovo ima veze sa pandemijom, ali zaista uživam u tome da ništa ne radim. Prošle su decenije otkako sam poslednji put čitao iz zadovoljstva, a sada mi se konačno ponovo ukazala prilika da to radim. Preostale dane na ovoj planeti ću iskoristiti za uživanje.

Brajson nije prvi pisac koji je odlučio da pero okači o klin. Li Čajld je učinio isto početkom ove godine, najavljujući pritom da će pisanje serijala o Džeku Ričeru prepustiti svom bratu Endruu, prenosi Laguna.

- Radio sam ovo pune 24 godine i više ne mogu - prokomentarisao je.

- Dosta je bilo. Više ne osećam onu fanatičku potrebu da pišem kakvu sam nekad osećao - izjavio je Filip Rot 2012. i pridržavao se svoje odluke sve do smrti 2018. godine.

Eni Pru je u junu 2016. obznanila da će roman Barkskins biti njena poslednja knjiga (Više ne mogu da podnesem potpisivanja, intervjue, turneje i sve te PR gluposti. Mrzim to. Mrzim to iz dna duše), a i Džonatan Franzen je 2018. nagovestio nešto slično.

Brajson je izjavio da je penziju do sada tretirao kao eksperiment, ali „eksperiment je bio veoma uspešan“.

Bill Bryson, Bil Brajson Knjige Bila Brajsona / Foto: Shutterstock

- Bio sam zabrinut, kao što verujem da je slučaj sa većinom pisaca, da neću znati šta da radim sa slobodnim vremenom ili da će mi možda nedostajati posao i sve što uz njega ide... ali za sada je sve u redu - rekao je.

- Otkrio sam da pored mog posla u životu ima i drugih stvari u kojima mogu da uživam, a da pritom ne osećam pritisak koji nužno prati profesionalne obaveze. Radim sve ono za šta do sada nisam imao vremena. Uživam u druženju sa porodicom. Obožavam da se igram na podu sa unučićima - istakao je pisac.

Video: Trejsi Ševalije za Telegraf.rs: Svaki put kad objavim knjigu, osećam se kao majka kojoj odlazi dete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA