≫ 

Nil Gejmen uoči Noći veštica: Trebalo mi je vremena da ubedim ljude da je "Koralina" knjiga za decu

- Bilo mi je rečeno da je prva polovina "Koraline" doslovno neobjavljiva - prisetio se pisac

  • 0
Nil Gejmen Nil Gejmen / Foto: Shutterstock

Pisac Nil Gejmen je naširoko poznat po mračnom SF pristupu u svojim književnim delima, od kojih se izdvajaju "Američki bogovi", "Nikadođija", "Anansijevi momci", "Zvezdana prašina"...

Uoči Noći veštica, književnik je za "Gardijan" govorio o liku za koji misli da je najviše zastrašujuć, a nije ni iz jednog od pomenutih dela.

Reč je o Drugoj majci, opakom liku iz njegove novele "Koralina", objavljene 2002. godine. Oni koji nisu čitali knjigu, možda su za Koralinu čuli iz istoimenog animiranog filma iz 2009, gde joj je glas pozajmila Dakota Fening, a Drugoj majci Teri Hačer.

Prenosimo Gejmenove odgovore u celosti:

- Napravio sam mnogo užasnih stvari u svojim knjigama. Neko će možda prstom uperiti u dete iz priče Click Clack the Rattle Bag. Ali, za mene, najužasnija je Druga majka iz "Koraline". Ona je u potpunosti zastrašujuća.

Postoje pojedini strašni likovi koje sam napravio, kao što su gospodin Krup i gospodin Vandemar u "Nikadođiji", koji su zastrašujući, ali zabavni. Ursula Monkton u "Okeanu na kraju puteljka" je jeziva, ali izaziva sažaljenje. Ne postoji osećanje za Drugu majku. Ona je predator i želi Koralinu. Jednostavno se nadamo da će Koralina iz cele priče izaći u jednom komadu.

Koralina, Coraline Druga majka i Koralina u animiranom filmu "Koralina" (2009) / Printskrin: YouTube/R3WIND ME TV

Nisam se uplašio dok sam pisao "Koralinu", a mislim da se to nije desilo jer sam voleo da pišem o Drugoj majci. Kao pisac često niste u mogućnosti da pišete o nekome ko je u potpunosti mračan. Bilo mi je potrebno vreme da ubedim ljude da je to knjiga za decu. Bilo mi je rečeno da je prva polovina "Koraline" doslovno neobjavljiva.

Koralina, Coraline Evoluirana Druga majka / Printskrin: YouTube/R3WIND ME TV

Prema mom mišljenju, iskonski strahovi su oni koje nosimo iz detinjstva, a pojedini su u potpunosti iracionalni. Koralina mi se navraća u vreme kad sam imao 9 godina, kad sam sedeo u školskoj učionici i razmišljao šta bi se desilo ako bih se vratio kući, a moji roditelji nisu tamo? Da je druga porodica zauzela mesto moje? I šta ako ta porodica liči na moju?

Dopustio sam tom strahu da se proširi na knjigu, stvorivši Drugu majku. Mislim da je to razlog zašto je i ona iskonski zastrašujuća i trajna. Čini mi se da dobija sve više pažnje - zaključio je Gejmen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA