Najlepši pisci ikad: Publiku su očaravali svojim delima, ali i fizičkim izgledom

Za pravi talenat fizička lepota nije bitna, ali neki pisci imali su i jedno i drugo...

  • 12
Borisav Stanković, Petar II Petrović Njegoš Foto: Wikipedia, Wikipedia/Јохан Бес

"Ko se nije zaljubio u pisca na stranicama prelepe knjige? A ako pisac, kada ga upoznate u stvarnom svetu, pokaže da poseduje veličanstvo ličnosti kakvo njegovo pisanje nagoveštava, ko može da odoli da se ne zaljubi u čitavu personu?", pitao se Herman Melvil, autor "Mobi Dika", u pismu Natanijelu Hotornu.

To nisu bile jedine Hotornove prednosti. Njegovi savremenici govorili su da je bio "lepši i od Bajrona", pesnika koji je svojim fizičkim izgledom (koliko i malim obzirom za javni moral) privlačio pažnju širom Evrope. Bajronovski izgled bio je jedan od ideala lepote 19. veka - muškarac koji je mračan, zgodan, misteriozan i nedostupan.

Na marginama biografija pojedinih pisaca ostala je zabeležena i njihova telesna privlačnost. Njegoš je, na primer, bio ne samo duhovni gorostas, već i po fizičkom izgledu. Bio je visok 193 centimetara, a sve kod njega, od mudrosti, talenta, rodoljublja, jake vere, načina života, pa i spoljašnje lepote, pogodovalo je da se oko njega isplete svojevrsni mit.

Ovo su neki od autora koje danas pamtimo po velikim delima koje su ostavili iza sebe, a koji su na svoje savremenike jak utisak ostavljali i svojom muževnošću, i markantnim izgledom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Lejla

    17. novembar 2020 | 13:54

    Njegoš...najljepši Crnogorac i pisac...

  • Mimi

    17. novembar 2020 | 13:08

    Naš Njegoš i Jesenjin.

  • Dusan

    17. novembar 2020 | 18:16

    Bora Stankovic po meni ubedljivo nas najlepsi pisac. Izgleda kao da se slikao u danasnjici a ne pre 100 i vise godina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA