≫ 

Preminuo Džon le Kare, pisac knjige "Krpar, krojač, soldat, špijun"

Bio je špijun koji je postao pisac

  • 1
Džon le Kare Džon le Kare / Printskrin: YT/CBS Sunday Morning

Džon le Kare, čuveni pisac trilera, preminuo je u 89. godini. Njegova porodica potvrdila je danas da je pisac preminuo od upale pluća u subotu uveče.

Le Kare bio je posebno zainteresovan za jaz koji postoji između zapadnjačke retorike i velikih govora o slobodi, i krhke stvarnosti koja slobodu brani. Pisao je o tome u romanima "Špijun koji se sklonio u zavetrinu", "Krpar, krojač, soldat, špijun" i "Noćni menadžer".

- On je bio džin engleske književnosti. Definisao je eru Hladnog rata i neustrašivo govorio istinu moći u lice i u decenijama koje su usledile. Izgubio sam mentora, inspiraciju i, što je najvažnije, prijatelja. Nećemo sresti nikoda kao što je on - rekao je u izjavi njegov agent Džoni Geler.

Džon le Kare je rođen 1931. godine. Pohađao je univerzitete u Bernu i Oksfordu, i nakon toga proveo pet godina na vojnoj službi u inostranstvu. Njegov treći roman, "Špijun koji se sklonio u zavetrinu", obezbedio mu je svetsku slavu.

Napisao je 21 roman i tokom Hladnog rata, kada su mnogi pokušavali da na krilima "Džejms Bonda" pišu špijunske romane, Le Kare se istakao time što ne samo da je pametno i uzbudljivo vodio radnju, već i finim, istančanim jezikom stvorio likove sa složenim psihološkim strukturama.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by stephen dunwoody (@stevewdy)

Poznavanje materije, kojom zadivljuje, zapravo duguje i operativnim procedurama britanske službe kojoj je i sam u mlađim godinama pripadao. Već u prvom romanu „Poziv za mrtve“ iz 1961. uveo je lik Džordža Smajlija, koga će provući u nekoliko svojih dela.

Kod nas je preveden samo mali deo njegovog opusa koji čine romani: „Špijun koji se sklonio u zavetrinu“, „Krpar, krojač, soldat, špijun“, „Savršeni špijun“, „Smajlijevi ljudi“, „Ruska kuća“, „Noćni menadžer“, „Panamski krojač“, „Najtraženiji čovek“, „Izdajnik po našem ukusu“ i dr.

Veoma uspešne i popularne filmske adaptacije njegovih romana, počev od 1990-ih, donele su mu još više slave, i novo buđenje interesovanja za njegova dela. Tu su „Ruska kuća“ iz 1990. sa Šonom Konerijem i Mišel Fajfer, „Panamski krojač“ sa Pirsom Brosnanom iz 2001, „Brižni baštovan“ (2005) sa Rejfom Fajnsom, onda plejada sjajnih glumaca u filmu „Krpar, krojač, soldat, špijun“ (2011), „Najtraženiji čovek“ (2014), „Izdajnik po našem ukusu“ (2016), kao i mini serije „Noćni menadžer“ iz 2016. i „Mala bubnjarka“ iz 2018.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sirogoj

    14. decembar 2020 | 10:23

    Odličan pisac, a 'Smajlijevi ljudi' je jedan od najboljih špijunskih romana koji sam pročitao. Stara škola.. RIP

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA