≫ 

Prva priča o Hariju Poteru bila je objavljena u komunističkoj Poljskoj

Dokazi o tome su na 10. strani magazina

  • 1
Hari Poter Hari Poter / Printskrin: Youtube/Warner Bros., Zycie Literackie/mbc.malopolska.pl

Britanska spisateljica Džoana Rouling nije prva osoba koja je napisala priču o Hariju Poteru. Jedan poljski pisac učinio je to dvadeset i pet godina pre nje.

Kratka priča pod naslovom Hari Poter bila je objavljena 16. marta 1972. godine u časopisu Književni život (Życie Literackie). Autor ove priče bio je poljski pesnik i pisac priča Jan Rostvorovski (1919-1975). On je, kao pripadnik poljske armije, 1940. godine otišao u Ujedinjeno Kraljevstvo gde je proveo narednih dvadeset i pet godina, piše Guardian, prenosi Bookvar.

Hari Poter, poljski Prvi Hari Poter / Printskrin: Zycie Literackie

U njegovoj priči, koja je napisana i objavljena četvrt veka pre nego što je Džoana Rouling objavila knjigu Hari Poter i kamen mudrosti, naslovni junak ne dobija pismo iz Hogvortsa. U ovoj priči on radi kao trgovac koji prodaje krakovsku kobasicu i kisele krastavčiće. Ovaj Hari Poter nije baš pričljiv. Uglavnom izgovara „Oh, da“ ili „Oh, ne“ i u jednom trenutku priče iznenada nestaje.

Boguslav Rostvorovski, sin autora ove priče, objašnjava da je ona zapravo inspirisana sećanjem njegovog oca na dane kada je radio kao dostavljač mesa u engleskim prodavnicama. A za stvaranje lika Harija Potera poslužio je jedan od trgovaca kome je ovaj dostavljao robu. Rostvorovski je to ime izmislio, ali je prezime Poter u to vreme bilo popularno u Engleskoj tako da ga je iskoristio za priču.

Osim imena junaka, između priče i serijala knjiga nema nikakve sličnosti tako da je pitanje da li je Džoana Rouling uopšte i mogla da pročita ovu priču pre nego što je napisala svoje delo. Ona je, u vreme kada je Jan Rostvorovski objavio svoju priču, imala svega sedam godina i živela je u jednom malom mestu u blizini Bristola.

J. K. Rowling, Dž. K. Rouling Dž. K. Rouling / Foto: Tanjug/AP

- Hari mi je oduvek bilo omiljeno muško ime. Da sam umesto ćerke imala sina, on bi se sigurno zvao Hari. Što znači da bi za junaka priče odabrala drugo ime jer bi bilo previše surovo da sam ga nazvala po svom sinu. Poter je bilo prezime porodice koja je živela u komšiluku kada sam imala sedam godine. Oduvek mi se sviđalo, pa sam ga ovom prilikom pozajmila -  rekla je Rouling u jednom intervjuu.

Vest o priči Hari Poter bila je hit u Poljskoj još 2011. godine, ali sada je magazin koji je objavio ovu priču digitalizovan tako da se svako može uveriti.

Priča se nalazi na desetoj strani magazina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • laza

    11. decembar 2022 | 23:06

    Oboje su ukrali ideju od Poljaka Jana Bžehve, koji je napisao ,,Akademija profesora Kleksa", koji je djelo objavio dosta prije njihove pojave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA