≫ 

10 razloga zašto deca treba da znaju ko je Robin Hud, superheroj iz Šervudske šume

Ima li boljeg uzora za decu od junaka o čijim se dobrim delima priča već 600 godina? I sami ste ga voleli, pa što ne bi i vaša deca?

  • 13
Robin Hud

Robin Hud / Foto: Wikimedia.org/Louis Rhead

Robin Hud je junak iz engleskih srednjovekovnih narodnih priča. Pobunjenik i odmetnik iz Šervudske šume koji od svojih neprijatelja uzima novac i daje ga sirotinji, ili ga vraća - ukoliko im je prethodno pod nekim izgovorom uzet, piše Blic.

On je legenda i junak engleskog naroda, ali i omiljeni lik širom sveta zahvaljujući brojnim filmskim ostvarenjima koja su snimljena o njemu. Naravno, i zbog knjige u koju su skupljene njegove avanture u društvu Malog Džona i Taka, i večita borba sa šerifom od Notingema.

 

Predstavljamo 10 razloga zbog kojih bi mališani trebalo da znaju ko je bio Robin Hud:

Razlika između dobra i zla

 

Priča o Robinu Hudu, najpoznatijem svetskom odmetniku iz Šervudske šume, stara je 600 godina, ima na stotine verzija. Današnja koju znamo, mešavina je nekoliko srednjovekovnih, ali i dalje podjednako oduševljava. Kad je jednom pročitaju, deca će je pamtiti i voleti ceo život jer je to priča o večnoj borbi dobra i zla, u kojoj dobro pobeđuje.

Samopouzdanje

 

Brojne su neprijatne situacije u kojima se deca osete potlačeno, a prećute ih. Robin je borben ne samo u ratničkom smislu te reči. On se bori da pravda bude jednaka za sve. Bori se protiv lopova, prevaranata, bogataša koji bi da potlačuju, jakih koji bi da nadjačaju... Robin će slabima uliti potrebnu snagu.

 

Fizička snaga nije sve

 

Robin ne pobeđuje svoje protivnike samo lukom i strelom, ili pesnicama. On je verbalno nadmoćan. On ubistvenije obara rečima, što je mnogo veća veština i mnogo ju je teže savladati.

Sportski duh

 

U svim verzijama Robin je predstavljen kao visok i snažan momak, okretan, nenadmašiv strelac. U mnogim situacijama koristi svoju veštinu i impresionira protivnika. Voli takmičenja i za njega nema prepreke koja će ga odvratiti od učešća u njima.

Robin Hud, Notingem

Veliki hrast u Šervudskoj šumi za koji se verovalo da predstavlja sklonište za Robina Huda i njegovu družinu / Foto: Pixabay

Nije uvek sve kako izgleda

 

Kad bismo jednostavno posmatrali lik Robina Huda, bilo bi to ovako: on je odmetnik koji krade i u večitom bekstvu od šerifa. Međutim, u njegovom svetu sistem vrednosti je loše postavljen. Odmetnik je jer beži od nepravde, nije pravi lopov, već vraća oteto, a šerif je predstavnik lošeg zakona koji nije isti za sve. Uloge su pomalo obrnute...

Pomozite drugima u nevolji

 

Kada su šerifovi ljudi zarobili Robinovog prijatelja Malog Džona, Robin je odmah pojurio da ga spase. Upustio se u borbu s brojčano nadmoćnijim neprijateljem, ne želeći da izgubi svog najboljeg i najhrabrijeg druga, bez trunke premišljanja.

 

Mašta

 

Naučno je dokazano da se čitanjem mašta najbolje aktivira. A priča o Robinu je takva pustolovina da će i dečacima i devojčicama podjednako biti uzbudljivo da prate zabavne događaje koji se nižu. Devojčice vole hrabre heroje, a dečaci odmah zamišljaju da su poput njih.

Upoznajte vaše superheroje

 

Igrajući se, deca ulaze u omiljene likove iz crtaća i rado ih oponašaju. Pričaju kao oni, oblače se kao oni, rešavaju probleme kao oni... Znate, i sami ste isto radili. Pričajte deci o tome, podelite s njima svoju maštu, igrajte se zajedno. Upoznajte ih sa svojim superherojem u zelenom odelu iz Šervudske šume koji nije imao supermoći, ali se podjednako uspešno borio protiv nepravde.

Robin Hud, Notingem

Spomenik Robinu Hudu u Notingemu / Foto: Pixabay

Bogat rečnik

 

Čitanjem se usvajaju gramatička i pravopisna pravila. Čitanjem knjiga različitih žanrova uče se reči koje ne koristimo u svakodnevnom govoru. Knjiga o Robinu Hudu je odlično štivo u tom smislu. Za pravi uzor dobrog jezičkog stila i još bolji izvor novih reči u ovom slučaju su se pobrinuli sam pisac Džon Finmor i Olga Pešić, koja ga je odlično prevela.

Obrazovanje

 

Knjigu o Robinu Hudu treba da pročita svako dete. Da zna da je on lik iz engleske književnosti, lik po kom su stvorena mnoga dela: balade, komadi, romani, serije, crtani filmovi, filmovi, stripovi... Da nije samo Rasel Krou, niti Patrik Bergin, Kevin Kostner... On je mnogo više od toga. Legenda stara 600 godina. Deo opšteg obrazovanja.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JAja

    17. januar 2021 | 12:47

    Bolje im objasnite naše junake i njihova dela , a ne te izmišljene tuđe !

  • Lazar

    17. januar 2021 | 12:49

    Postovani i uvazeni Zasto tako? Pa zar kod Srba nije bilo vecicih i boljih Boraca za slobodu i pravdu pod gore navedenog. Zanimljivo je da su svi srbski borci za slobodu Autenticni i dokazani Za razliku o doticnog gospodina gde treba da radi vasa masta? Komischerweise? Englezi imaju samo jedan lik koji je cista izmisljotina i dive muse? Snimaju filmova Postuju itd A kod srba i u srbskoj istoriji na desetine stvarnil likova koji veci od lopova iz scherwudske schume Kao sto vec znate tekstove o srbskim junacima ne plac niko Ao engleskim lopvima mnogi. I za pisca ovog tekta Nije dovoljno prevoditi tudje tektove. Napisi nesto svoje Mislim da je i od mene previse Pozdeav svima Grüße

  • Sexo

    17. januar 2021 | 13:26

    Bolje djeci odjasnite cinjenice, ko je bio Toni Bler i zasto im je zemlja napadnuta i bombardovana 1999-te i onda junake koji su je branili. Biti ce jasno razlikovati dobro i zlo i to sve bez izmisnjenih likova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA