Zbog nasilja u Vašingtonu, Marvel pod pritiskom da Panišera povuče iz upotrebe

Logo Panišera usvojile su razne grupe u toku godina, ali je postao sve istaknutiji poslednjih meseci

  • 0
The Punisher Panišer / Foto: Marvel

Nakon nereda na protestima koji su se dogodili u Vašingtonu i zbog toga što je primećen Panišerov logo na uniformama učesnicka protesta, sve su veći pritisci na Marvel da penzioniše kultnog strip lika i izbaci njegov logo iz upotrebe, piše Strip Blog.

Primećeno je da je više učesnika protesta pristalica Donalda Trampa, koji su nosili modifikovanu verziju lobanje, zaštitnog znaka Marvelovog lika dok su jurišali na Kapitol u aktu, kako je navedeno, "domaćeg terorizma".

Logo Panišera usvojile su razne grupe u toku godina, ali je postao sve istaknutiji poslednjih meseci. Nekadašnji marinci i veliki broj pisaca stripova isticali su da je Panišer pre svega ubica vođen osvetom, kome je pojam osvete iznad patriotizma i osećaja dužnosti koju je davno ostavio za sobom. Sam Panišer je u stripu opomenuo policiju da ne nosi njegov logo, pojašnjavajući da njegova dužnost nije da štiti i služi, ali to nije sprečilo praksu da se često pojavljuje na uniformama policajaca i vojnika, kao i na demonstracijama i na uniformama učesnika skorašnjih nereda u Kapitolu.

Kao što možemo videti na fotografiji iznad, Panišerov logo se sve više pojavljuje na zastavi Sjedinjenih Američkih Država. Nakon haosa u Kapitolu koji se završio smrću više ljudi, kreatori stripova i mnogi drugi u strip industriji pitali su se da li su logo i lik "ukaljani" i tražili da Marvel nešto preduzme.

Diskusije na društvenim mrežama ponudile su potencijalna rešenja koja bi, prema mišljenju mnogih, imala smisla, a istovremeno dozvolila Marvelu da nastavi sa upotrebom lika. Jedna od njih je da ulogu Panišera preuzme drugi lik koji će biti tamne boje kože – kao što je to učinjeno sa mnogim drugim Marvelovim junacima – kako bi se odvratili oni koji na lik Panišera projektuju temu rasne mržnje.

Drugo rešenje je da Marvel jednostavno upregne svoj pravni tim i zakonski zaštiti i zabrani korišćenje Panišera i njegovog logoa u ovakve svrhe. U svakom slučaju, određeni deo strip javnosti apeluje na Marvel da uradi nešto po ovom pitanju i ne dozvoli da popularni lik i dalje bude korišćen u pogrešne svrhe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA