≫ 

Preminuo karikaturista Marsel Uderzo

Zanat je učio kod svog brata Albera Uderza, samoukog poput njega

  • 0
Marcel Uderzo Marsel Uderzo / Printskrin: YouTube/nicolas4actuabd

Skoro deset meseci nakon smrti njegovog brata Albera, u 87. godini je preminuo i crtač i karikaturista Marsel Uderzo, piše ActuaBD. Bio je Alberov pomoćnik na početku karijere, radeći na stripovima Tanguy et Laverdure i prvog Asteriksa. Potom je ostvario prilično zapaženu solo karijeru.

Bilo mu je suđeno da se bavi profesijom svog oca, lutkara i proizvođača gitare, pre nego što je odlučio da proda svoj posao. Potom je zanat učio kod svog brata Albera Uderza, samoukog poput njega. Na stripu Tanguy et Laverdure radio je do 1966, a zatim i sporadično na Asteriksu do 1979. godine.

Kad je Alber osnovao izdavačku kuću Albert-Rene 1979. godine, koju je stvorio dve godine nakon smrti kolege Renea Gosinija, braća su se zauvek posvađala, budući da Marsel nije bio uključen u taj poduhvat.

Marsel je zatim samostalno proizveo četrdesetak naručenih strip-albuma (Mathias) i često realistične istorijske izveštaje (velike bitke istorije u stripu, Asck 39-40, L'Histoire de l'aeronautique, Les Grandes Affaires criminelles et misterieuses, Commando Kieffer, itd), biografije - uglavnom avijatičara ili književne adaptacije (20.000 milja pod morem), pa čak i povremeno erotsko štivo (Brigade mondaine po Gerard de Villiers) pod pseudonimom Christini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA