Svetislav Basara, dobitnik NIN-ove nagrade: "Nije nam potrebna humanitarna, već medicinska pomoć"

Drugi put je Basara osvojio ovu prestižnu književnu nagradu, a prvi put beše za delo "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" 2006. godine

  • 0
Svetislav Basara Svetislav Basara / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Književnik Svetislav Basara osvojio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine za svoje delo "Kontraendorfin" (Laguna 2020) i, prilikom proglašenja preko Zoom aplikacije, izjavio je da se pomalo nadao nagradi, ali da je sumnja oko toga ipak bila veća od same nade.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bilo je sedam romana, a osim lauretata, ostalih šest su: "Sloboda govora" Vladana Matijevića, "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića, "Ljudi bez grobova" Enesa Halilovića, "Prekrasne ruševine" Sava Stijepovića, "Ništa nije ničije" Bojana Savića Ostojića i "Pod oba sunca" Ognjena Spahića.

- Sam naziv mog romana "Kontraendorfin" malo je komplikovanije objasniti, u pitanju je termin iz jedne fiktivne endokrinologije, suprotno endorfinu - hormonu sreće, dakle - hormon nesreće - objašnjava Basara.

Svetislav Basara "Kontraendorfin", Svetislav Basara / Foto: Laguna

- Medicinskim rečnikom se prikazuju da uzroci, nesporazumi i posrtanja sa istorijom naroda, posebno našim narodom, koji nisu posledice istorijskih okolnosti, već komunalnog poremećaja. Tako da nama nije potrebna humanitarna, već medicinska pomoć - stav je dobitnika NIN-ove nagrade.

Drugi put je Basara osvojio ovu prestižnu književnu nagradu, najveću u Srbiji za roman godine, a prvi put beše za delo "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" (Dereta) 2006. godine.

- Uvek je takva situacija sa NIN-ovom nagradom, obično traje 15 dana gungula oko nje, onda se nagrađena knjiga čita ili ne čita, a zatim sve iznenada zaćuti na izvesno vreme do sledeće godine - smatra laureat, inače i dramski pisac, kolumnista dnevnih i drugih listova na osvešćene teme aktuelne politike i društva, i dodaje:

- Potrebno je odvojiti moj publicističko-novinarski angažman od mog pisanja romana, tako da u ovom poslednjem delu nema politike. To je zapravo umetnička slika društva koje trpi posledice onih zastranjivanja i zabluda koji se razmatraju u mojim kolumnama ili esejističkim knjigama.

Na kraju je izrazio svoje emocije u vezi s nadom da će nagradu dobiti, te je zaključio:

Svetislav Basara Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Kada dobijete već jednom NIN-ovu nagradu, onda svaki sledeći put uvek postoji veća šansa da ne dobijete, nego da je dobijete.

NIN-ov žiri za 67. dodelu te nagrade je radio u sastavu - Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsednik).

- Žiri je odlučio da NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2020. godine dodeli Svetislavu Basari za roman "Kontraendorfin”, za koji su glasali Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Branko Kukić. Za roman "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića glasala je Marija Nenezić, a za delo "Pod oba sunca" Ognjena Spahića glasao je Teofil Pančić - stoji u obrazloženju žirija, koji je pročitao njegov predsednik Pančić.

- Nagrađeni roman sastavljen je od nemogućih scena, nedopustivih zaključaka, paradoksalnih tvrdnji, cele lestvice nadrealizovanih hiperbola kojima se pretresaju i potresaju ne samo društvo i kultura naše istorije i politike, već i čitavog savremenog sveta - zaključuje se u saopštenju žirija o izabranom laueratu.

Svetislav Basara Foto: Tanjug/Rade Prelić

Član žirija Marija Nenezić istakla je da su svih sedam romana užeg izbora generacijski i poetički različiti, a otvaraju važna pitanja čoveka danas, odnosno analiziraju pojam identiteta.

Moderator razgovora, novinar Dragan Jovićević, podsetio je da je ove godine u konkurenciji bio broj od čak 212 romana, što se dugo nije desilo, na šta se nadovezao Ivan Milenković i naglasio da tolika količina - kvantitet nije i slika kvaliteta.

Dodao je i da sva ostala dela ne zaostaju mnogo za sedam odabranih dela najužeg izbora.

Marjan Čakarević je naveo da je 2020. godina bila apsolutno najkompikovanija u svakom pogledu, posebno umetničkom i književnom, a da je Basara ovaj put napisao roman koji donosi nešto novo u svom opusu, gde je lestvica podignuta na viši nivo iz njegovog "književnog oružja", po čemu je stekao ugled u savremenoj književnosti, kao plodan autor.

Uručenje NIN-ove nagrade biće organizovano virtuelno 8. februara, zbog i dalje teške situacije sa pandemijom, a detalji o toj dodeli biće saopšteni naknadno.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA