≫ 

Od skromnog stana na Vračaru do gotičkog imanja u Škotskoj: Ovde su živeli veliki pisci

U kojoj biste od ovih kuća vi dobili inspiraciju?

  • 0
Kuće pisaca Foto: Marko Todorović, Wikipedia A.Savin/LeCardinal/Andreas Lamecker

U jednom pismu proslavljena spisateljica i dobitnica Pulicerove nagrade, Idit Vorton opisala je baštu svog imanja Maunt u Masačusetsu. "Presuđeno je, mnogo sam bolji dizajner eksterijera, nego pisac, a ovo mestu, čiji je svaki kutak moje delo, uveliko je nadišlo Kuću veselja", napisala je ona.

Od seoske kuće Virdžinije Vulf, do egzotične i prostrane vile Ernesta Hemingveja, plemićkog imanja koje je Nabokovu isklizlo iz ruku, pa sve do zgrade u centru Beograda u kojoj su jedno ispod drugog živeli Desanka Maksimović i Branko Ćopić, kuće pisaca oduvek su intrigirale njihove čitaoce.

U želji da dotaknu sto za kojim su nastajala njihova omiljena književna dela ili užive se u besane noći koje tako dobro znaju iz piščeve biografije, oni ih često posećuju. Neke kuće postale su muzeji, u nekima danas žive potomci velikana, a treće su promenile vlasnika i nastavile da u sebi neguju neke sasvim drugačije živote.

Ovo su najpoznatiji domovi velikih pisaca:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA