≫ 

Svetislavu Basari uručena Ninova nagrada: "Bomba je pogodila u centar"

"Kontraendrofin" je napisan tendenciozno da bude šok bomba za jedno učmalo stanje duha koje pustoši ovu zemlju već 150 godina

  • 0
Svetislav Basara Svetislav Basara / Foto: MC Beograd

Virtuelna ceremonija dodeljivanja 67. NIN-ove nagrade laureatu Svetislavu Basari za roman godine „Kontraendorfin“ (Laguna, 2020) održana je danas preko Zoom platforme i Facebook stranice NIN-a.

Najprestižnija nagrada za roman obeležila je time 67 godina, a NIN 86. rođendan, odnosno punih 70 godina od kada je nakon pauze ponovo krenuo da izlazi 1951. godine.

Nagradu je uručio Saša Ilić, prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Pas i kontrabas“.

Svetislav Basara "Kontraendorfin", Svetislav Basara / Foto: Laguna

- "Kontraendrofin" je napisan tendenciozno da bude šok bomba za jedno učmalo stanje duha koje pustoši ovu zemlju već 150 godina, i kako vidimo po reakcijama sumračnih stvorenja iz udruženih organizacija udruženog nerada, bomba je pogodila centar - izjavio je Svetislav Basara primajući nagradu.

Time se pisac osrvnuo na javne napade, provokacije i prozivke Udruženja književnika Srbije koji su se negativno izrazili o nagrađenom romanu, osporavajući njegov kvalitet, a napadi su se u medijima ređali od trenutka kada je objavljen laureat NIN-ove nagrade 25. januara.

Tada je žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević na završnoj sednici odlučio da Basarino delo osvoji nagradu.

Odluka nije bila jednoglasna, a obrazloženje je pročitao Ivan Milenković navodeći da je "stvarnost za velike pisce tek skladište iz kojeg uzimaju materijal kako bi ga zatim u svojoj alhemijskoj radionici preobrazili na takav način da postane stvarniji, trajniji od stvarnosti same".

Žiri je zapisao kako "autor kupi imena iz skladišta stvarnosti kao što je Ivo Andrić i ta imena postaju elementi igre u čija pravila pisac nastoji da pronikne".

- Basara ne stvara likove koji su uslovljeni svojom psihičkom konstitucijom, on ne opisuje njihove živote onako kako su se oni odvijali u stvarnosti, i ne nastoji da pronikne u njihove sudbine, jer sudbina je priča, a Basaru priča ne zanima. On barata likovima kao šahovskim figurama po unapred utvrđenim pravilima. Jedini uslov bez kojeg nema pisanja je sloboda da se piše. Basara piše kao niko drugi na ovom jeziku, zato je Kontraendorfin velika knjige srpske književnosti i srpskog jezika - zaključuje se u saopštenju žirija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA