Ana (24) iz Niša iz kolica piše pesme, a sada je osvojila veliku evropsku nagradu

Lepe vesti podelila je Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije

  • 2
Ana Ilić, Fridrajhova ataksija, nagrada Crni biser

Ana Ilić / Foto: Privatna arhiva

Ana Ilić (24) iz Vladičinog Hana, pesnikinja koja se od desete godine bori sa retkom i teškom bolešću i iz kolica piše pesme, osvojila je veliku nagradu "Crni biser".

Ani, koja pati od Fridrajhove ataksije, dobila je priznanje koju dodeljuje prestižna Evropska organizacija za retke bolesti EURORDIS (European Rare Diseases Organisation).

Lepe vesti podelila je Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije (NORBS).

- Sa velikim oduševljenjem vas obaveštavamo da je Ana Ilić osvojila #EURORDIS "Black Pearl Award" u kategoriji "pisani mediji" . Draga Ana, čestitamo ti na ovom velikom uspehu. Ova nagrada je od velikog značaja za zajednicu obolelih od retkih bolesti u Srbiji! Podsećamo, ovo je druga #BlackPearl nagrada koju je dobila osoba iz Srbije. U istoj katagoriji 2019. godine nagradu je dobila Bojana Mirosavljević - kazali su oni.

Ana Ilić se do desete godine nije razlikovala od druge dece. Od desete, počela je da se bori sa Fridrajhovom ataksijom, koja ju je tada vezala za kolica, na drugom spratu zgrade, bez lifta. Mesečno joj je u ono vreme za lek bilo potrebno 1.000 evra, a novac za lečenje pokušavala je da sakupi pišući pesme.

Ana Ilić, Fridrajhova ataksija

Ana Ilić / FOTO: Privatna arhiva

Objavila je jednu, drugu, pa i treću zbirku poezije... Spremna je i četvrta, a iz kolica je završila i studije, i počela je i da radi. I sve to, kako kaže, uz pomoć raznih životnih akrobacija. I sve to, sa osmehom na licu. Njena priča bi mogla da nam bude učiteljica života.

Ana sada živi u Nišu, gde je diplomirala je na Filozofskom fakultetu, na departmanu za filozofiju. Završila je i jednogodišnju obuku na IT Akademiji za webrafički dizajn, a od ove godine je i polaznik Akademije demokratije, šestomesečnog učenja političkih veština i aktivizma, koju je raspisala CRTA.

Ana Ilić, Fridrajhova ataksija

Ana Ilić / FOTO: Privatna arhiva

Danas ova hrabra i uporna devojka nema terapiju za Fridrajhovu ataksiju, iako je, kako kaže, medicina napredovala i ima malo više opcija šta bi trebal0 da koristi nego ranije.

Moja borba je samo malo drugačija shodno nekim okolnostima, ali ne manja. Štaviše, ovih godina dok sam studirala bila je mnogo oštrija, i sa zdravstvene strane, ali i mnogo više sa strane gde pokušavam da vodim život na koji ima prava svaki čovek. Ja sam napustila Vladičin Han po završetku gimnazije, jer sam imala želju da studiram, da se obrazujem, da napredujem. To je normalna želja koju su svi hitri da podrže aplauzom, ali drugog načina podrške nije bilo - ispričala je Ana nedavno za naš portal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nišlija

    26. februar 2021 | 09:37

    Bravo hrabra devojko! Imaš višu i jaču školu od svih naših političara zajedno!

  • Gaga

    26. februar 2021 | 09:57

    Bravo Ana,cestitamo!Samo napred,pokazala si,i pokazujes da se upornoscu,voljom moze sve!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA