≫ 

Rodna kuća Ive Andrića uskoro otvara vrata za turiste

U toku su finalni radovi uređenja pratećeg objekta

  • 1
Ivo Andrić i Milica Babić Ivo Andrić i Milica Babić - Od samog početka poznanstva, cvetala je ljubav Iva Andrića i Milice Babić. Nobelovac nije krio da je Milica zapravo „Jelena, žena koje nema“, o kojoj je pisao dok su se tajno voleli. Pisma koja joj je slao potpisivao je sa „tvoj Mandarin, koji te nežno grli“. Milica je bila školovani kostimograf, čije su kreacije krasile pozorišne predstave. Pre Iva, bila je udata za Nenada Jovanovića. Sa Andrićem se venčala 1958. godine i u slozi i velikoj ljubavi živeli su u stanu na Andrićevom vencu u Beogradu, do njene smrti 1968. On je preminuo 1975. godine / Foto; Wikipedia/Stevan Kragujević

Rodna kuća Ive Andrića u Travniku prošla je kroz glavnu fazu restauracije, a u toku su finalni radovi uređenja pratećeg objekta nakon čega će, kako je predviđeno, početkom aprila ponovo otvoriti vrata za turiste.

S obzirom na to da je zub vremena na rodnoj kući Ive Andrića u Travniku naneo određene štete, privrednik i direktor Fabrike mašina GS-TMT Novi Travnik Snježana Kopruner, odlučila je da donira sredstva, kako bi kuća nobelovca mogla da bude obnovljena i otvorena za turiste, ali i za stalnu muzejsku postavku.

U razgovoru za Klix.ba direktor Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić rekla je da su radovi na rekonstrukciji objekta još u toku i da je u pitanju veliki projekat.

Ona je rekla da je zamišljeno da ova ustanova bude oaza u koju će svraćati ljubitelji dobre knjige, gde će posetioci u kafeteriji moći na miru da pročitaju nekoliko stranica knjige koju su kupili ili samo uzeli da pregledaju u knjižari i autentičnoj travničkoj suvenirnici "Dram radosti",nazvanoj po Andrićevoj rečenici iz pripovetke "Čaša" koja glasi: "U Bosni se dram radosti dušom plaća!".

Video: Da li Beograđani više znaju o Ivu Andriću ili Miljani Kulić?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA