≫ 

Poznati svi dobitnici nagrade "Radoje Domanović"

Evo ko je dobio prestižnu nagradu za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri

  • 0
Radoje Domanović Radoje Domanović Foto: Wikimedia

Nagrada "Radoje Domanović" za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri pripala je ravnopravno piscima i novinarima Borivoju Bori Oljačiću i Milovanu Vržini, a nagrade su određene i za sve ostale kategorije, saopštila je direkcija Udruženja književnika Srbije iz Beograda, osnivač tog priznanja.

Laureat Borivoje Oljačić (1930) iz Beograda, koji je rođen je u Lešnici, kod Loznice, radni vek je proveo kao humorista, satiričar, pokretač i autor emisije "Karavan" na Prvom programu Radio Beograda, koja ove godine obeležava 60 godina postojanja.

Drugi dobitnik prestižne nagrade Milovan Vržina (rođen u Sarajevu 1951), takođe iz Beograda, u karijeri je dosta svestran - aforističar, pesnik, prozni pisac i dugogodišnji novinar i urednik čuvenog satiričnog lista "Jež".

O dobitnicima najznačajnijeg priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsednik), Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

Najboljom knjigom aforizama na srpskom jeziku u 2020. godini proglašena je zbirka "Bože, uprosti nam" ("Prometej", Novi Sad) autora Ninusa Nestrovića (1965) iz Novog Sada.

Po mišljenju žirija, nauspelija knjiga satiričnih priča je zbirka "Rupe u glavi" (Liberland art, Beograd, 2020) poznatog novinara i pisca mnogih romana Vanje Bulića (1947).

U ovoj knjizi nalaze se humorističke priče na mnoge teme kao što su porodica, odnosi među polovima, prijateljstva, kao i satirični zapisi u kojima autor osuđuje društvene poroke, otkrivajući opasnu suštinu malograđanstva i licemerstva.

Priznanje "Ekselencija satire" za najbolje strane satiričare u 2020. dobio je ruski pisac Konstantin Melihan (Sankt Peterburg, 1952), autor većeg broja knjiga iz oblasti humora i satire i dobitnik značajnih ruskih priznanja iz te oblasti.

Prošle godine objavljena je knjiga njegovih izabranih aforizama "Modrica na papiru" ("Beosing", Beograd) prevedena na srpski jezik.

Drugi, ravnopravni dobitnik ovog priznanja je slovački pesnik, scenarista i aforističar Ondrej Kalamar (Zvolen, 1958), koji je domaćim čitaocima poznat zahvaljujući Antologiji slovačkog aforizma "Munje i gromovi" ("Srpska reč" iz Beograda), publikovane krajem prošle godine u prevodu priređivača zbirke Aleksandra Čotrića.

Priznanje, koje se sastoji iz plakete i likovnog portreta Radoja Domanovića, dobitnicima će biti uručeno narednih dana u skladu sa svim epidemiološkim merama u zemlji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA