≫ 

Kornjača u glavu, gušenje od smeha: 11 pisaca koji su umrli na neobičan način

Slavni koji su otišli na neslavan način

  • 1
Eshil, kornjaca

Eshil / Foto-montaža: Pixabay, Wikimedia/Zde

Smrt ponekad može biti šaljivdžija kad dođe po nas bedne smrtnike… Književnici i književnice naravno nisu izuzetak. Ponekad čak i izazivaju sudbinu! Neke su smrti u najmanju ruku originalne ili čak smešne. A da nije tragično, bilo bi urnebesno smešno.

Eshil: kornjača pravo na glavu

 

Godine 456. pre nove ere grčki dramski pisac Eshil, koga smatraju ocem grčke tragedije, umro je pre na komičan nego na tragičan način. Ubila ga je ptica grabljivica koja je pomislila da je njegova ćela kamen i bacila na njega živu kornjaču, kako bi slomila oklop životinje i zasladila se njenim telom. Dragi ćelavi čitaoci, pazite da vam kornjača ne padne na glavu!

Heraklit: gušenje stajskim đubrivom

 

Godine 475. pre nove ere Heraklit, grčki filozof koji je patio od hidropsije, imao je naizgled dobru ideju: namazao se vrelim stajskim đubrivom da bi smanjio otok. Znate šta se dogodilo, pronađen je mrtav, nesumnjivo zbog gušenja. Maska od stajskog đubriva kako bi vam koža bila poput satena, zvuči dobro?

Hrisip

Heraklit / Autor: J. W. Cook /Wikipedia

Hrisip iz Solija: bukvalno umro od smeha

 

Godine 206. pre nove ere Hrisip iz Solija, filozof stoičke škole, video je kako magarac jede smokve namenjene gostima. Nije to stoički podneo i ugušio se od smeha. Bukvalno je umro od smeha, piše Un monde litteraire, prenosi Laguna.

Hrisip

Hrisip / Foto: Giuseppe Porta /Wikipedia

Pjetro Aretino: smrtonosna šala

 

Pjetro Aretino, autor erotskih komedija (nepriznati žanr), obožavao je prljave šale. Godine 1556, na jednoj svečanoj gozbi, neki gost je ispričao bestidnu šalu, pa nije mogao da prestane da se nekontrolisano smeje (još jedan primer „umro od smeha“). Međutim, ima više verzija: prevrnuo se sa stolice i slomio glavu. Ili se pak ugušio od smeha.

Pietro Aretino

Pietro Aretino/ Autor: Uffizi

Diogen iz Sinope: pretpostavlja se neka ćaknuta smrt

 

Gomila urbanih legendi prati filozofa Diogena iz Sinope (323. godina pre nove ere), poznatijeg kao Diogena iz bureta, mogao je da konkuriše za Darvinove nagrade. Prva hipoteza: usmrtio je sebe samovoljno zaustavljajući dah, što je biološki nemoguće. Druga hipoteza: umro je zbog loše probave, pošto je nakon opklade pojeo sirovu hobotnicu. Treća hipoteza: umro je od infekcije pošto ga je ujeo pas kojem je hteo da otme kost da bi je pojeo. Najverovatnije će biti da je umro od starosti pošto je imao više od 85 godina…

Diogen

Diogen / Autor: Jean-Léon Gérôme

Emil Verharen: uspeh ga ubio

 

Godine 1916. Emil Verharen, belgijski pesnik, stigao je do železničke stanice u Ruanu nakon što je gostovao na jednoj konferenciji gde je uživao sve počasti. Ali je na peronu bila tolika gužva da su ga gurnuli ispod lokomotive koja ga je pregazila i ubila.

Emil Verhaeren

Emil Verhaeren / Foto: Stefan Zweig

Eden fon Horvat: spljoštio ga kesten na Jelisejskim poljima

 

Eden fon Horvat bio je nemački dramski pisac, vatreni protivnik nacističkog režima (njegove knjige će biti spaljene na lomači 1933). Da bi izbegao fašističku represiju, lutaće Evropom i na kraju će pronaći utočište u Parizu. Tek pristigao u grad svetlosti, stoji ispred pozorišta Marinji na Jelisejskim poljima, a oluja čupa jedan kesten iz korena, koji će usmrtiti našeg pisca. („Koliko će još stabla pasti na pisce u Parizu i smrskati im lobanju“, pitaće se Klaus Man.) „O, Šanzelize“.

Eden fon Horvat

Eden fon Horvat / Foto: Wikipedia

Boris Vijan: prekasno da pljuje po filmu

 

Dana 23. juna 1959, posle višemesečne svađe s producentom, Boris Vijan potpuno ogorčen prisustvuje premijeri filma „Pljuvaću po vašim grobovima“, snimljenog po njegovom istoimenom romanu. Naslutio je prve scene… i sručio se na sedište. Podlegao je srčanom udaru na putu do bolnice. Uvek je govorio da neće doživeti 40 godina i predosećaj ga nije prevario: umro je u 39.

Boris Vijan

Boris Vijan / Foto: Wikipedia/TeKaBe

Rene Gosini: srce koje je oslabilo u kardiološkom kabinetu

 

Duhoviti Rene Gosini, koji je imao slabo srce, preminuo je na sobnom biciklu svog kardiologa u toku kardiološkog pregleda, 5. novembra 1977. Nije trebalo nimalo da bude smešno.

Rene Gosini (levo)

Rene Gosini (levo) / Foto: Peters, Hans / Anefo/Wikipedia

Tenesi Vilijams: lek koji ubija

 

Tenesi Vilijams se uhvatio za srce 25. februara 1983. u svojoj hotelskoj sobi u Njujorku, gušeći se od poklopca sa kapi za oči. Prekomerno korišćenje lekova je odigralo svoju ulogu prilikom unošenja stranog tela…

Tennessee Williams

Tenesi Vilijams / Foto: Wikipedia/Orlando Fernandez, New York World-Telegram and the Sun staff photographer: Albertin, Walter, photographer

Šarli Šlingo: Zloba ima svoju svrhu

 

Šarli Šlingo, crtač i pisac stripova koji je objavljivao svoje radove u listovima Šarli ebdoHara-Kiri i Fluid glasijal, udario je glavom o stočić pošto ga je keruša saplela, koju je zvao: Zloba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA