≫ 

Putovanje za koje nam ne treba PCR test: Ovo su najpopularnije knjige iz svake države na svetu

Odaberite svoj sledeći naslov i proputujte planetu

  • 0
Knjige, putovanja Putovanje kroz knjige ne mari za pandemiju / Foto: Unsplash/Dariusz Sankowski

Dobar roman može da vas odvede bilo gde, od dubine okeana do dalekih galaksija, u prošlost ili budućnost, a sa svakom novom knjigom koju pročitate taj univerzum se samo širi.

Svaka zemlja na ovom svetu puna je priča koje su inspirisale pisce. Ekipa NetCredit-a zapitala se koji su najpopularniji romani čija se radnja dešava u svakoj državi na svetu, a potom napravila alguritam kojim je to ispitala i došla do vrlo zanimljivih zaključaka.

Grafikon najprodavanijih najpopiularnijih knjiga u svetu Ovo su najpopularnije knjige čija se radnja dešava u svakoj pojedinačnoj zemlji / Ilustracija: NetCredit

A po njihovim rezultatima, najpopularnija knjiga čija se radnja dešava u Srbiji je remek-delo Danila Kiša "Bašta, pepeo".

- U romanu "Bašta, pepeo" radi se o metafori, o strahopoštovanju deteta prema ocu. Otac je uvek veličina. To je skoro frojdovski problem: tokom izvesnog perioda, otac predstavlja kralja u odnosu na dete, on je omnipotentan. U romanu "Bašta, pepeo" hteo sam da razvijem tu metaforu sa idejom da jednog dana još nešto napišem o ocu - rekao je svojevremeno Kiš o svom romanu.

Dalje, po njihovom mišljenju, najpopularnija knjiga čija se radnja odvija u Sjedinjenim Američkim Državama je „Pomoć“ autorke Ketrin Stoker, koja govori o rasnoj netrpeljivosti u Misisipiju šezdesetih godina, dok je najpopularnija knjiga čija se radnja odvija u Kanadi „Eni iz Grin Gejblsa“ autorke Lusi Mod Montgomeri.

Danilo Kiš Danilo Kiš / Printskrin: youtube/ФИЛМОВИ додатак

Želite da odete na Kosta Riku? Pročitajte „Park iz doba jure“ Džona Majkla Krajtona, ali upamtite da su dinosaurusi i ostrvo izmišljeni.

Roman „Krive su zvezde“ autora Džona Grina je najčitaniji roman sa radnjom koja se odvija u Holandiji, ali i po čitavom svetu. Ovaj roman za mlade govori o ljubavi dvoje tinejdžera koji boluju od raka i sigurno će vas rasplakati.

Napopularnija knjiga sa radnjom u Engleskoj jeste „Gordost i predrasuda“ autorke Džejn Ostin, dok je „Hari Poter i kamen mudrosti“ autorke Dž. K. Rouling najpopularnija knjiga čija se radnja odvija u Škotskoj.

Najčitanija knjiga čija se radnja odvija na Bliskom Istoku i u Centralnoj Aziji jeste „Lovac na zmajeve“ Haleda Hoseinija. Roman „Memoari jedne gejše“ predstavlja najčitaniju knjigu čija se radnja odvija u Istočnoj Aziji i Okeaniji, dok je „Alhemičar“ Paula Koelja najčitanija knjiga čija se radnja odvija u Maroku, u Africi.

Na ovoj mapi naći ćete još sjajnih romana, kao što su „Drakula“ Brema Stokera, „Suludo bogati Azijci“ Kevina Kvana, „Pijev život“ Jana Martela. Mislim da će vas ova mapa sa knjigama zabaviti sve dok ponovo ne budete u prilici da uzmete kofer i krenete na putovanje po svetu.

Klikom na link izvora članka pronaći ćete i ostale mape. Na sajtu NetCredita uz mogućnost zuma ove slike su preglednije.

Srećan put!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA