≫ 

Tri puta je ponavljao 1. razred gimnazije, bio je u vojsci sa Nušićem i legenda je srpskog pesništva

Čuveni Vojislav Ilić se rodio na današnji dan

  • 0
Vojislav Ilić, Srpska književnost, Srpska poezija Vojislav Ilić (1862—1894), srpski pesnik. Foto: Wikimedia Commons/Domatrios

Na današnji dan, 14. aprila 1862. godine u Beogradu rodio se jedan od najvećih srpskih pesnika Vojislav Ilić. Bio je sin pesnika Jovana Ilića, možda i prvog pisca naučne-fantastike na svetu, imao je još tri brata, a jedan od njih bio je i književnik Dragutin Ilić.

Od detinjstva je muku mučio za zdravljem, a učenje je zanemarivao.. Nakon završetka škole "Vuk Karadžić" u Beogradu, pohađa Palilulsku, a kasnije i Drugu beogradsku gimnaziju. Ono što je zanimljivo jeste da je Vojislav čak tri puta ponavljao prvi razred gimnazije.

Učestvovao je aktivno u književnom i političkom životu studentske omladine, ali ispite nije polagao. Tokom života upoznao je Đuru Jakšića, te je oženio jednu od njegovih kćerki Tijanu.

Kao vojnik dobrovoljac je učestvovao u bugarskom ratu 1885. godine. Tokom vojničkih dana bio je zajedno sa Branislavom Nušićem u Jagodini. Naime, Nušić je bio kaplar XV puka i obučavao je vod, a tamo je dobrovoljac upravo bio Vojislav Ilić.

- Provodili smo jedan buran bohmsko-vojnički život; delili smo sve što smo imali - naveo je svojevremeno Branislav Nušić.

Branislav Nušić Branislav Nušić u svečanom odelu sa odlikovanjima / Foto: Wikipedia

Vojislav Ilić je bio dobar vojnik, a dospeo je do čina rezervnog podporučnika.

Nakon vojske, poznati srpski pesnik dobijao je razne angažmane. Bio je dijurnista Ministarstva spoljnih poslova, živeo je kratko u Solunu. Kratko je radio i kao pisar u Prištini, gde je ponovo sarađivao sa Branislavom Nušićem.

Međutim, kratko se tamo zadržao, pošto se razboleo. Preminuo je 21. januara 1894. godine u rodnom Beogradu, a sahranjen je uniformi rezervnog potporučnika, kojom se tokom života jako ponosio.

Napisao je tokom svog života mnoge legendarne pesme, kao što su "Elegija", "Mojim prijateljima", "Proleće", "Ljubim te dušo", "Slutnja", "U poznu jesen".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA