≫ 

Možete li da rešite ovu književnu zagonetku? Nagrada je 750.000 evra

Ko kaže da se čitanje ne isplati?

  • 1
Mapa, blago, lov Foto: Pixabay/Pexels

Jedna književna zagonetka mogla bi da promeni život osobi koja je spremna i umešna da je reši. Sve što je potrebno jesu knjiga, papir, olovka i istrajnost da u ruke pobednika ili pobednice ode zlatni kovčeg koju je Ujedinjeno kraljevstvo poklonilo Francuskoj 1904. godine, nakon potpisivanja Entente cordiale.

Ovaj kovčeg je nedavno kupio umetnik Majkl Beker i njegova vrednost procenjena je na 750.000 evra. Beker je odlučio da kovčeg ponudi kao nagradu u književnom lovu na blago, opisanom u njegovoj knjizi "The Golden Treasure of the Entente Cordiale".

The Golden Treasure of the Entente Cordiale Ko reši zagonetku, dobija ovo / Foto: Instagram/treasure_of_entente_cordiale

Dve verzije ove knjige objavljene su prošlog četvrtka, jedna na engleskom, druga na francuskom. Svaka sadrži devet različitih slagalica koje čitaoca vode na dve lokacije. Slgalice se sastoje od ilustracija koje je uradio Beker i skrivenog teksta u priči Polin Dejson.

Čitaoci mora prvo da otkriju kod skriven u ilustracijama koji će ih dalje voditi kroz tekst. Kada jednom shvate o čemu je reč, otkriće mesta na kojima su u Velikoj Britaniji i Francuskoj zakopani delovi koji kada se sastave čine ključ kojim se kovčeg otvara.

- Sve je bila ideja Majkla Bekera. Pronašao je zlatni kovčežić, kupio ga i naučio sve što je mogao o sporazumu Velike Britanije i Francuske. Zaljubio se u tu priču i želeo je da podseti svet na nju preko ovog lova na blago. Majkl je umetnik. Radi stvari koje mnogi ne razumeju, ali koje njega zabavljaju. Ne nada se da će zaraditi od ovog projekta, bilo bi dobro kada bi barem bio na nuli, ali ako ljudi sa strašću priđu ovoj avanturi, on je postigao šta je hteo - rekao je kreator ovih zagonetki, Vinćenco Bjanka.

Za rešavanje zagonetke, osim knjige čitaocima će biti potreban i papir i olovka.

- Za istraživanje internet će vam biti dobar prijatelj. Tu ćete naći vredne informacije, a da i ne ustanete sa stolice. Ovo nije lak lov na blago. Istrajnost je ključna, a blago će biti dostpuno samo hrabrima - naveli su Beker i Bjanka.

Inače, Entente cordiale je zajednički naziv za tri sporazuma koji su 8. aprila 1904. potpisani između Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, čime je formiran savez koji će oponirati Nemačkoj i Austro-Ugarskoj u Prvom svetskom ratu. Osim direktnih posledica po kolonijalnu politiku, Entente Cordiale je prekinula razdoblje konflikta, gotovo 1000 godina staro, koje je postojalo između Francuske i Britanije.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    15. april 2021 | 13:44

    Па човек лепо срачунао: нека прода САМО милион примерака у целом свету, и нека заради само 1 долар (а зарада је МНОГО већа), чак и да каже да је неко решио, остаје му чистих 25000 долара. Мало ли је...?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA