≫ 

Vučić uručio najvrednije priznanje Handkeu, Peter: Kad pomislim na Srbiju setim se Belog Anđela

Handkeu je u petak uručena i "Velika nagrada Ivo Andrić" u Andrićgradu

  • 28

Srpski predsednik Aleksandar Vučić uručuje danas Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena književniku i dobitniku Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

Na samom početku ceremonije obratio se predsednik Vučić.

Vučić je zahvalio Handeku za sve što je učinio za Srbiju i srpski narod, ističući da je srpski narod srećan što u svoje prijatelje ubraja Klemensa Brentana, Braću Grim, Getea, Petera Handkea, jer našem narodu bolji, bliži glasnogovorovnici nikada nisu bili potrebni.

- Srećan je srpski narod što u svoje prijatelje ubraja i Petera Handkea. Našem narodu bolji glasnogovornici nisu potrebni. A i kako bi, kada svaka Handkeova reč, ma kako suptilna i tanana bila, zvuči gromoglasno i dopire do najudaljenijih kutaka čovečanstva-  rekao je Vučić.

- Lično svaki put kada želim da razumem i sagledam ljudsku dramu našeg naroda na Kosovu i Metohiji, posegnem za nekom knjigom iz srpskog ciklusa Petera Handkea. Jednom prilikom govoreći o martovskom pogromu citirao sam njegovu misao: "Velika Hoča je mesto sa božjim blagoslovom, ali puno nesrećnih ljudi i da bi ih razumeo, dolazim često, volim da razgovaram i pijem vino sa ovim ljudima”- kazao je Vučić, dodajući da Handke ima puno moralno pravo na ovu izjavu, jer je ona proistekla iz ličnog iskustva, za razliku od danas modernih a površnih ''news digest'' filozofa".

Predsednik je istakao I da je Handkeov prepev Disove “Možda spava” trajni spomenik srpskom pesništvu.

- Prihvatajući naš orden pisac čini veliku čast Srbiji i mnogo mu hvala na tome. Dodeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu.

- Mnogo vam hvala. Srbija ovim pokazuje zahvalnost svom akademiku I prijatelju Handkeu. Hvala vam na svemu što činite za Srbiju. Izvinite šo I deo Srba nije uvek umeo da pokaže dovoljnu zahvalnost za sve sto ste učinili za nas. Danas sam ponosan što mogu da kažem da prkosnu Srbiju ni veliki ni njihove sluge nisu uspeli da pokore - poručio je Vučić.

Kako je kazao, Nobelova nagrada za ovog velikog pisca je okasnela.

- Od njegovog rođenja, Handkeov život je 79. godinu, dug poetski esej, značaj kako po proživljenom, tako i po napisanom. Teme koje Handke obrađuje teme su koje obrađuju i formiraju naše živote.  On na najtananiji način opisuje nestajanje porodice, ljudsko otuđenje, introspekcije i kao najveću boljku savremenog čoveka, nedostatak komunikacije.

Handke se najpre izvinio na srpskom jeziku i obratio se na nemačkom.

- Apsolutno nisam spremio nikakav govor, ali to je odraz mog života, jer često nisam bio pripremljen unapred. Ja kada pomislim na Srbiju uvek se setim ikone Belog Anđela. Imam jednu kopuiju kod kuće, kada god pogledam tu kopiju nekako mi je drago u srcu. Kada vidim tu ikonu, ona pokazuje na prazan grob, to znači da je Isus vaskrsao, znači, nema nikoga u grobu, i to me navodi na razmišljanje - rekao je Handke.

Austrijski nobelovac kazao je da nije bio spreman na dobijanje ovako značajnog ordena od Republike Srbije.

- Znao sam samo da ću se sastati sa predsednikom i da ćemo popiti kafu - kazao je on.

Inače, Handkeu je u petak uručena i "Velika nagrada Ivo Andrić" u Andrićgradu u Višegradu, a priznanje mu je uručio naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica.

Ova nagrada Andrićevog instituta dodeljena mu je za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine "Drugi mač - Majska povest".

Handke je tog dana boravio i u Banjaluci, gde mu je predsednica Republike Željka Cvijanović uručila Orden Republike Srpske na lenti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S. M .

    9. maj 2021 | 19:39

    Peteru Hadkeu je Grad Kruševac dodelio Belovodsku rozetu 2015 godine. Bio je gost Kruševca. Izrazio je želju da vidi naše manastire Ljubostinju i Studenicu. Veliki prijatelj Srbije. Hvala Nobelovcu Handkeu. Zaslužio je odlikovanje koje mu je uručio predsednik Vučic.

  • Bane

    9. maj 2021 | 18:38

    Zaista je divan osećaj da je ovakav čovek uz nas

  • Невена

    9. maj 2021 | 18:35

    Диван човјек који је вриједан сваког поштовања када један народ овако окарактерише и опише и заслужује свако могуће културно и државно признање... ПС Искрене честитке !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA