Održana komemoracija u znak sećanja na Ivana Klajna

- Klajn je bio odličan sagovornik, a pride i veoma dobar i voljen profesor i inspirativan pedagoški talenat - kazala je Julijana Vučo sa Filološkog fakulteta

  • 0
Komemoracija Ivan Klajn Komemoracija u znak sećanja na Ivana Klajna Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Komemoracija u znak sećanja na akademika Ivana Klajna, koji je preminuo 31. marta, održana je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Nakon minuta ćutanja, Zlata Bojović, sekretar Odeljenja jezika i književnosti SANU, u prigodnoj besedi posebnu pažnju posvetila je razvoju Klajnovog znanja i obrazovanja i mnogim nagrađivanim dostignućima, pre svega u oblasti lingvistike i prevođenja.

- Za svoj visoko cenjeni rad Klajn je više puta bio odlikovan raznim priznanjima, naročito za svoj ''Italijansko-srpski rečnik'', za koji je 1988. godine dobio nagradu Vlade Italije. Kao njegovo najpoznatije delo istaknut je ''Rečnik jezičkih nedoumica'', a priznanja su odnele i knjige ''Razgovori o jeziku'' i ''Jezički priručnik'' - navela je Bojović.

O stvaralačkom radu Ivana Klajna govorio je njegov bliski saradnik i kolega, akademik Predrag Piper.

- Klajn je bio veliki ligvista i ostaće upamćena njegova dela poput ''Ispeci pa reci'' i ''Uticaji engleskog jezika u italijanskom''. Klajn je dobio važna priznanja kao što su Orden Italijanske zvezde solidarnosti i Povelja Matice srpske za negovanje srpske jezičke kulture - rekao je Piper.

Profesorka Julijana Vučo sa Filološkog fakulteta, zatvorila je komemoraciju srdačnim govorom posvećenim lično Klajnu, koji joj je bio mentor pri izradi magistarskog i doktorskog rada.

Vučo je Klajna opisala kao otvorenog, posvećenog, prijateljski nastrojenog čoveka.

- Klajn je bio odličan sagovornik, a pride i veoma dobar i voljen profesor i inspirativan pedagoški talenat - kazala je Vučo.

Za sam kraj, Vučo je Klajnu oproštaj uputila simbolično, na italijanskom jeziku, oslovivši ga pritom sa "caro profešore" (dragi profesore).

Filolog, istoričar jezika, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i redovni clan Srpske akademije nauka i umetnosti, Ivan Klajn, preminuo je 31. marta u 85. godini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA