Feminizam: Simbol kakve pobede

Feminizam je umesto slobode, dobio značenje teret

  • 4
Govorimo poezijom; Ivana Vuković Foto: Printscreen

Danas je asocijacija na feminizam negativna. Od silne želje da budemo u pravu, da opravdamo svoj stav, popunimo nečim pogrešnim ono što nas boli, ili tražimo neko svoje pravo koje je samo nama važno, obesmisleni se značenje reči feminizam. Ne samo da se obesmislenila, već je značenje sloboda zamenila rečju teret.

Žene su se vekovima borile da dobiju svoje pravo glasa, svoje pravo na platu, da rade ono što vole, da se ne kriju iza pseudonima.

Ako ni zbog čega drugog, a ono iz poštovanja prema našim pretkinjama i njihovim borbama, možda ne bi trebalo da žena ženi postavlja nogu, već da joj pomogne da istraje, da je podrži, ne samo suvoparnim moralnim rečenicama "životnih trenera", već zaista da dođe na njenu predstavu, da posluša njenu muziku, da se divi njenom pozivu iako ga ne razume, da poštuje i da je voli zbog stavova, da ne razdvaja majke, udate, neudate, da ne pružamo ruku samo onoj slabijoj, jer ova druga je jaka, moći će ona to sama, da dođemo na njenu izložbu, da je podržimo dok traži sebe, da pročitamo njenu knjigu, izgovorimo njenu pesmu. Zahvaljujući upravo tom omraženom feminizmu, danas znamo da je to NJENA pesma, a ne nekog Eliota, Džordža, Mariana.

U nastavku poslušajte "žensku" poeziju koju su odabrale da govore mlade glumice za projekat "Govorimo poezijom".

Video: Govorimo poezijom: Dva čoveka, jedan dečak na čamcu i... - Milena Marković

Video: Govorimo poezijom: Čovek zapravo samo pokušava da obuzda život - Milica Vučković

Video: Govorimo poezijom: Strepnja - Desanka Maksimović

Video: Govorimo poezijom: Ti koja imaš nevinije ruke - Vesna Parun

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kentaurka, tako se kaže?

    30. maj 2021 | 21:05

    Da li ja živim u istoj zemlji sa osobom koja je napisala esej o ugroženosti žena i njihovoj marginalizaciji? Ta borba za dostizanje ciljeva koje same sebi postavljaju, postaje dobar i unosan posao koji im donosi dobru zaradu.

  • Dragan

    31. maj 2021 | 08:02

    Žene danas vladaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA