Zmaj je prvi i jedini put svoje stihove recitovao pred Teslom: Naučnik mu je uzvratio na divan način

Prošlo je 129 godina otkako je slavni naučnik prvi i jedini put boravio u Beogradu. Tada je rekao: "Ako se ispune svi moji snovi, moje najveće zadovoljstvo biće to što je to delo jednog Srbina"

  • 1
Nikola Tesla Nikola Tesla Foto: Wikimedia/public domain

Jedan od najpoznatijih svetskih naučnika, i svakako najpoznatiji Srbin, Nikola Tesla, 1. juna 1892. godine je prvi i jedini put boravio u Beogradu. Tada je slavni pronalazač došao na poziv Đorđa Stanojevića, a u Srbiji se zadržao samo 31 sat.

Tokom boravka u Beogradu Tesla je imao je veliki broj susreta, održao je i predavanje studentima Velike škole, uz prisustvo rektora i svih najuglednijih profesora te obrazovne institucije, tada najviše u našoj zemlji.

Nakon svega toga, Nikola je otišao na Kalemegdan, gde mu je priređen koncert. Za njega je svirala Dunavska pukovnija, uz pratnju pevačkog hora "Obilić". Dirigovao je Davorin Jenko, a samim horom Josif Marinković. Tokom koncerta izvođeni su marševi i koračnice koje su komponovali Stanislav Binički, Stevan Mokranjac i mnogi drugi poznati domaći kompozitori.

Posle muzičkog performansa, Tesla je obišao Kalemegdan, a beogradskom tvrđavom bio je oduševljen. Kasnije je u Nikolinu čast priređena veličanstvena večera, a svemu ovome prisustvovao je i Jovan Jovanović Zmaj, što je bila i želja naučnika.

- Najubudljiviji trenutak bilo je recitovanje Jove Jovanovića Zmaja, koje je on nazvao "Pozdrav Tesli" pri njegovom dolasku u Beograd, i koje započinje veoma šarmantnim "zmajevskim" stihovima. Kaže: "Ne znam šta je, da li je suština, ili to čini samo misao. Čim smo čuli dolaziš, odmah si nas elektrisao". Zmaj u je sam bio veoma tronut tim susretom, a opet uzbuđen. Kako su pisale novine, tada je Zmaj prvi put recitovao svoje stihove. Njih je do tada uvek je izgovarao neko drugi - rekao je u Jutarnjem programu RTS-a Vladimir Jelenković, dobar poznavalac života i dela Nikole Tesle, i nastavio:

- Kažu da je jedva uspeo da dovede do kraja čitanje svoje pesme. Tesla, dirtnut tim gestom, u jednom trenutku ustaje i dok Zmaj recituje svoje stihove prilazi mu, i stiska mu, i ljubi ruku. Kažu da je mnogo suza proliveno među publikom tog trenutka. Ono što bih dodao, Tesla je zaista obožavao Zmaja i njegove pesme. Kasnije je preveo na engleski Zmajeve stihove, koje je engleskom jeziku prilagodio njegov veliki prijatelj Robert Andervud Džonson, inače književnik, pesnik, veliki izdavač koji je objavio jedan čuveni Teslin rad. Dakle, Tesla je zaista na neki način uzvratio Zmaju tu veliku pažnju - rekao je Jelenković.

U Teslinu čast bile su zdravice, a Nikola je na sve to uzvratio i rekao: "Ako se ispune svi moji snovi, moje najveće zadovoljstvo biće to što je to delo jednog Srbina". Dakle, s ponosom je Tesla isticao svoje srpsko poreklo, naveo je  Vladimir Jelenković na RTS-u.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA