Od dobitnika Ninove nagrade i nagrade "Miloš Crnjanski" pred čitaoce stiže novi roman

"Čovek iz nehata" je muški roman koji će čitati ženska publika

  • 0
Čovek iz nehata, Goran Gocic Foto: Privatna arhiva

- "Čovek iz nehata" je treća ispovest starog beogradskog cinika Gorana Gocića koji, u svojim lutanjima, uvek kreće iz Majčice Es (u romanu – piščevo ime za Srbiju). Pripovedač beži od nje, komšijskih prepirki i vratolomnih ratova, od vlastitih promašenosti i sukoba s ocem, da bi joj se uvek iznova vraćao potišten i željan njene maćehinske nebrige, njene zavodljivosti od koje se zgraža i za kojom večito čezne. U toj tugaljivoj i trajnoj nevolji bića izbačenog iz vlastite postojanosti neprestano se prožimaju ljubav i prezir, ljutnja i radost, vera i neverica. Naš junak, na putu iz Njujorka u Majčicu Es, na putu ka očevoj samrtničkoj postelji stiže u London, još jednu destinaciju iz njegove pustolovne prošlosti, i tu, u tranzitu, u avionu za Beograd, sreće još jednog Srbina čija ga sudbina, ispisana na prestupničkom čelu, guta svojom gravitacijom. I već njihov prvi razgovor nije vodio na dobro; kao da su se dva čudna putnika u avionu spremala na slobodan pad u Majčicu Es. Tu se jedan drugom očas ispovediše, kako to već biva međ’ Srbima, utvrdiše da su bitange i probisveti, da su od sveta napušteni i odbačeni, te se bez suvišnih reči i rituala pobratimiše. Obojicu je mučilo dugogodišnje nigdevanje, obojicu su pekle rane što očinstva, što sinovstva, što ljubavnih jada. I kako to već biva, ko nevolju traži, nalazi je - piše Zlatko Pranjić u svojoj recenziji.

Gocićev roman je objavljen u Laguninoj ediciji Eklipsa koja obuhvata domaće romane o onome što izlazi iz tame na svetlo, o stanju pomračenja, o istini koja izmiče iluzijama.

Čovek iz nehata, Goran Gocic Foto: Promo

- "Čovek iz nehata" je jedan od ključnih razloga postojanja edicije Eklipsa: vrhunski stil, intelektualna provokacija i estetsko dijagnosticiranje naše stvarnosti sigurno stavljaju Gocića u vrh srpske književnosti - rekao je pisac i urednik knjige Zoran Penevski.

- Opet sam se porodio carskim rezom. Statistika kaže da mi je ovo treći roman i šesta knjiga - rekao nam je Gocić.

- "Čovek iz nehata" je muški roman koji će čitati ženska publika. To je tranzicijska fantazmagorija u koju je utkana istorija moje porodice.“

Roman "Čovek iz nehata" možete pronaći od srede 9. juna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA