Omiljena književna tura: Kako da upoznate Prag iz vizure Franca Kafke

Šta još da posetimo u Pragu? Javite nam u komentarima...

  • 1
Prag, Prague, Franc Franz Kafka Foto: Pixabay, Wikipedia/ Atelier Jacobi/Sigismund Jacobi

S obzirom da je prelepa Češka otvorila granice za građene Srbije, sve više naših stanovnika posećuje ovu zemlju, a naročito njenu zavodljivu prestonicu - Prag. Ono što nikome ne izmiče jeste da se u mnogim uskim ulicama i osunčanim trgovima Praga lako mogu naći tragovi njegovog najznačajnijeg pisca, Franca Kafke.

Umetnik koji je u realizam uneo fantastiku, primetan je u gradu koji je proslavio. Ako pre polaska pročitate "Proces", "Zamak"  ili barem "Metamorfozu", boravak vam neće biti isti, jer da se nadovežemo na Kafkine reči: "Prag te nikada ne pušta da odeš. Ova draga mala majka ima oštre kandže". Ovo su mesta na kojima možete odati počast ili naučiti nešto više o velikom piscu.

Posetite ulicu u kojoj je Kafka rođen

U blizini crkve Svetog Nikole nalazi se ulica u kojoj je Franc Kafka rođen. Istovremeno i idelano mesto da započnete svoju prašku i kafkijansku turu. Iako kuća u kojoj su 3. jula 1883. godine Julija i Herman Kafka dočekali svog sina više ne postoji, na njenom mestu danas stoji ploča koja podseća na ovaj događaj. Obližnji trg takođe je nazvan Trg Franca Kafke.

Kafkin muzej i neobična fontana

Muzej posvećen ovom piscu nezaobilazno je mesto u Pragu ne samo za ljubitelje njegovog dela, već i za sve ostale. Nesvakidašnje i ponekad vrlo mračne izložbe, koje podrazumevaju i Kafkino pokućstvo, originalne spise, fotografije, psima, audio-vizuelne prezentacije i 3D izvedbe, ispituju njegov život i način na koji je on uticao na grad Prag. Pomalo jeziva atmosfera ovog muzeja doziva nadrealističku prirodu njegovog pisanja i posetiocima pruža novi kontekst.

Uput, znate ono veliko crno K kraj kog se svi u Pragu slikaju? Nalazi se u dvorištu ovog muzeja. Baš kao i pokretna fontana dva muškarca kojima je jedino dovoljeno da u ovom gradu uriniraju na javnom mestu.

Prag, muzej, Franc Kafka Muzej Franca Kafke / Foto: Volkov/Wikipedija

Statua bez glave

Spomenik jednom od svojih naslavnijih stanovnika grad Prag je podigao u Jevrejskoj četvrti, okrugu u kojem je Kafka proveo najveći deo svog života. Ovo delo, iza kog stoji skulptor Jarosalav Rona, prikazuje prazno odelo koje nosi mnogo manjeg čoveka na ramenima. Veruje se da je mali čovek zapravo sam pisac. Inspirisano je Kafkinom kratkom pričom "Opis jedne borme" u kojoj narator na ramenima nosi drugog lika, "poznanika", i putuje kroz nadrealno, zamišljeno prostranstvo.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Rebecca Kinton (@rebeccadholmes)

Oči u oči s Kafkom

Kafkino književno nasleđe jako je uticalo na grad Prag i druge umetnike koji su živeli i stvarali u njemu. Savremeni češki umetnik David Černi, čije nadprirodne, satirične skultpure i postavke nekada izazivaju kontroverze, odao je počast ovom piscu i svemu što je on učinio za prestonicu zemlje. "Glava Franca Kafke" je kinetička skulptura, sastavljena od 42 rotirajuće ploče. Ako ste u Pragu, ne propustite da vidite kako se Kafkin pogled na grad menja iz minuta u minut.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Michelecreazzi (@michelecreazzi)

Pauza za kafu?

Kafe "Luvr" otvoren je davne 1902. godine i obično je pun turista, ali nekada je to bilo omiljeno mesto praške kulturne elite, u koju je svakako spadao i Franc Kafka. Ovde je dolazio da piše, diskutuje ili sastaje se sa svojim prijateljem Maksom Brodom. Brod je bio jedan od najbližih Kafkinih drugara, koji je na kraju objavio i brojna njegova dela nakon piščeve smrti. Drugi čuveni posetioci ovog kafea bili su Albert Ajnštajn i češki dramatur Karel Čapek.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Dasabala Lim (@dasabala)

Nije baš turistički, ali što da ne

Kafka je potekao iz jevrejske porodice i proveo veći deo svog života u blizini jevrejske četvrti Praga. Kada je preminuo u sanatorijumu u okolini Bela 1924. godine, sa samo 40 godina, njegovo telo preneto je u rodni grad i sahranjeno na jevrejskom groblju. Danas se tu nalaze oznake koje upućuju turiste ka Kafkinom poslednjem počivalištu, koje je označeno jednostvnim kamenim spomenikom. Na njemu se takođe nalaze i imena njegovih roditelja, kao i sestre, koja je preminula u Drugom svetskom ratu. Kafkini obožavatelji obično ovde dolaze 3. juna, kako bi iskazali poštovanje čuvenom praškom piscu.

Franc Kafka Grob Franca Kafke / Foto: gl:User:Kikooo1984//Wikipedija

(Telegraf.rs/Culture Trip)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • !!!

    3. avgust 2021 | 16:08

    Kakvo crno..........crnilo.......taj Kafka.....a možda cak i za lekara....bio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA