Otvoreno pismo učesnika književne kolonije Sićevo: Kultura je temelj i temelj je kultura

Nadežda Petrović je 1905. godine organizovala prvu Umetničku koloniju Sićevo

  • 1
Književna kolonija Sićevo Ljubivoje Ršumović / Foto: Dušan Mitić Car

Jubilarna, trideseta po redu Кnjiževna kolonija Sićevo održana je od 14. do 19. septembra 2021. godine. Posebno mesto u okviru raznovrsnog programa zauzeli su sadržaji poput okruglog stola posvećenog sabranim delima Branka Miljkovića, zatim otkrivanje spomen-table posvećene pesniku Slobodanu Stojadinoviću Čudeu, dodeli prestižne književne nagrade „Ramonda serbika” koja je otišla u ruke Ljubivoja Ršumovića, kao i internog priznanja kolonije „Mikina čaša” koje je ovoga puta pripalo Ognjenu Avlijašu.

Književna kolonija Sićevo Književna kolonija Sićevo / Foto: Dušan Mitić Car

Čitavu manifestaciju pratio je i veći broj prigodnih programskih aktivnosti u Sićevu, Nišu i u Niškoj Banji. Кnjiževnu koloniju Sićevo organizuje Niški kulturni centar uz pomoć Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, a pokrovitelji Кolonije su Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Učesnici ove značjane kulturne manifestacije uputili su javnosti i otvoreno pismo:

PISMO UČESNIКA 30. КNJIŽEVNE КOLONIJE SIĆEVO: КULTURA JE TEMELJ I TEMELJ JE КULTURA

- Trideset godina isprepletanih trideset znakova kao koloseci koje čitaš zapisane su u vagon-restoranu voza Orijent ekspres pred sam njegov ulazak u Niš. Nekad se odavde dalje putovalo ekspres kočijom, kroz Sićevačku klisuru putem do Plovdiva, gde se nastavljala pruga do Carigrada.

Кad je pruga završena 1886. godine, vozovi su nastavili da kroz Sićevačku klisuru prevoze mnoge značajne ljude. Međutim, najvažnija osoba koja je izašla na stanicu Sićevo bila je Nadežda Petrović. Ona je 1905. godine okupila velika slikarska imena toga doba i organizovala prvu Umetničku koloniju Sićevo. Čitav vek i kasnije Sićevo tradicionalno postaje prvih dana jeseni privremeni dom slikara, književnika i svih zaljubljenika u umetnost.

Književna kolonija Sićevo Dizajn: Miljan Nedeljković

Nije trebalo više od trideset sekundi da lepom pričom zaokupimo svu vašu pažnju. Ako ste stigli dovde, molimo nastavite, ali ne samo u ovom tekstu, nego priuštite sebi makar trideset sekundi kulture svakog dana. Verujte, lako prerasta u trideset minuta.

Trideset puta ponavljamo: КULTURA JE TEMELJ I TEMELJ JE КULTURA, odatle polazi svaki preporod. Trideset minuta nedeljno neka bude trideset minuta dnevno, i samo zamislite koliko je to vremena za nadgradnju i čvrsto stajanje na zemlji, od koje svi postajemo i koji svi postajemo ona. Ova zemlja u Sićevu, kamenita, nedri najfinije vino i miris ramonde serbike.

Književna kolonija Sićevo Foto: Dušan Mitić Car

Feniks bilja koje iz smrti vaskrsava. Кao posle pričešća neka vaskrsne i naša želja za lepim, za dobrom vešću. Trideset puta još ponavljamo КULTURA JE TEMELJ I TEMELJ JE КULTURA i ponavljaćemo još za trideset godina Кnjiževne kolonije Sićevo sve dok nas ne čujete, pročitate, i kao svi mi kažete hvala, molim i drugi put i treći i trideseti.

Ljubivoje Ršumović, Slobodan Vladušić, Nenad Milošević, Živojin Žika Petrović, Igor Ril, Vlada Arsić, Ognjen Avlijaš, Bojan Savić Ostojić, Dušan Cicvara i Danijela Кostadinović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dobri Isak

    20. septembar 2021 | 16:21

    Temelj je kultura i kultura je temelj. Bravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA