Skandal u Španiji - iza autorke Karmen Mola kriju se 3 muškarca: "Oni su prevaranti"

Agustin Martinez, Horhe Diaz i Antonio Mersero koristili su ženski pseudonim, a jedno njihovo delo osvojilo nagradu od milione evra

  • 0
Karmen Mola, nagrada Planeta

Printskrin: Youtube/PlanetadeLibros

Književna nagrada "Planeta", koju dodeljuje istoimena izdavačka kući i koja iznosi čak milion evra, izvukla je trojicu Španaca iz anonimnosti, pri čemo je otkriveno da oni da stoje iza ultranasilnih španskih kriminalnih trilera koji se prodaju kao delo "španske Elene Ferante", piše "Guardian".

Naime, ti muškarci su objavljivali pod pseudonimom Karmen Mola, a kada je jedna od njihovih knjiga osvojila unosnu nagradu Planeta, trio je izašao u javnost da podigne ček i otkrije se na ceremoniji kojoj je prisustvovao i španski kralj.

Agustin Martinez, Horhe Diaz i Antonio Mersero objavili su romane i radili kao scenaristi pod svojim pravim imenom pre nego što su došli zajedno da pišu kao Mola. Njihove zasluge uključuju rad na TV serijama "Centralna bolnica" i "Sastanak na slepo“.

Glavni lik u romanima Karmen Mole je detektivka Elena Blanko, "posebna i usamljena žena, koja voli grapu, karaoke, klasične automobile i seks u kolima", navodi izdavač Penguin Random House.

Muškarci, svi u svojim 40-im i 50-im godinama, poricali su da su izabrali ženski pseudonim kao pomoć u prodaji knjiga.

- Nismo se krili iza žene, krili smo se iza imena. Ne znam da li bi se ženski pseudonim prodao više od muškog, nemam pojma, ali sumnjam - rekao je Antonio Mersero za španske novine El Pais.

Oni su ranije u intervjuima i na svojoj veb stranici tvrdili da je Mola profesorka u kasnim 40-im, rekavši pre tri godine španskim novinama ABC da im je potrebna anonimnost kako  bi "zaštitili ustaljeni život koji nema nikakve veze sa književnošću".

Španski mediji su primetili da je objavljivanje knjiga umanjilo tenzije između života prividne autorke i "njenih" kreacija.

- Nikome nije promaklo da je ideja o univerzitetskom profesoru i majci troje dece, koja je ujutru držala časove algebre, a zatim u popodnevnim satima napisala ultranasilne, jezive romane, napravila odličnu marketinšku operaciju - primetio je španski list El Mundo u intervjuu sa autorima.

Beatriz Himeno, feministkinja, spisateljica, aktivistkinja - i bivša šefica jednog od španskih nacionalnih tela za ravnopravnost, Ženskog instituta - napadala je muškarce zbog stvaranja ženske ličnosti u njihovom publicitetu za knjige Karmen Mola.

- Osim što su koristili ženski pseudonim, ovi momci su godinama davali intervjue. To nije samo ime - to je lažni profil koji su koristili za čitaoce i novinare. Oni su prevaranti - napisala je ona na Tviteru.

Na veb stranici njihovog agenta nalazi se fotografija žene koja gleda dalje od kamere, iznad laskavog poređenja sa italijanskom književnom senzacijom Elenom Ferante.

Prošle godine, regionalni ogranak Ženskog instituta preporučio je jedno od Molinih radova u okviru izbora knjiga autorki, uključujući Margaret Etvud, koje bi nam mogli "pomoći da razumemo stvarnost i iskustva žena u različitim periodima istorije i doprinesu podizanju svest o pravima i slobodama".

Nagrada Planeta je otvorena samo za podnošenje neobjavljenih rukopisa, a pobedničku knjigu mora objaviti izdavačka kuća "Planeta". U slučaju novog dela Karmen Mola, koje će biti objavljeno pod tim imenom, znači napuštanje njihovog trenutnog izdavača, rivala Penguin Random House.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA