≫ 

Ovo je prvobitni plan za "Igru prestola": Ništa nije trebalo da bude kako smo čitali i gledali u seriji

Dok umiremo da saznamo kako će se završiti "Pesma leda i vatre", ovo je bio prvobitni plan

  • 0
Igra prestola Foto: Nick Briggs - © HBO

Serija "Igra prestola" završila se pre skoro tri godine, na žalost i fanova serije, ali i fanova knjiga koji se svim srcem nadaju da će kraj romana biti srećnije priveden kraju nego kraj TV formata.

Pojavilo se već nekoliko različitih verzija priče o "Pesmi leda i vatre", nedovršene serije knjiga na osnovu koje je stvorena megapopularna serija. Pre svega, tu su knjige Džordža R. R. Martina, u kojima priča još uvek nije završena (podsetimo, još najmanje dve knjige treba da budu objavljene); fanovi čekaju da vide šta se dešava nakon što je Džon Snežni nasmrt izboden kod Crnog zamka. Tu je serija „Igra prestola“, koja je otišla dalje i, uz Martinove sugestije, privela priču kraju, a i ono što će Martin sledeće napisati, što će verovatno uzeti u obzir televizijski završetak, ali će se bitno razlikovati.

A tu je i prvobitna Martinova ideja sa kojom je otišao kod izdavača još davnih ranih devedesetih i koja nam je dostupna već godinama. U suštini, Martin je 1993. poslao pismo izdavaču u kojem je objasnio kako vidi razvoj događaja u knjigama, i dok su imena ista, razvoj događaja je potpuno drugačiji. Evo krakog prikaza njegove prvobitne ideje:

– Nakon smrti Neda Starka, Kejtlin odvodi sa sobom Brena i Arju i traži utočište u Noćnoj straži, koja odbija da joj pomogne. Odlazi sa druge strane Zida da zatraži pomoć od Mansa Rejdera, nakon čega je ubijaju Beli Šetači.

– U Esosu, Deneris ubija Kal Droga da bi se osvetila za ono što je uradio Viserisu.

Igra prestola, deneris, Printskrin: Youtube

– Tirion svrgava Džofrija sa Gvozdenog prestola sablaznut njegovom brutalnošću. Zatim, Džejmi preuzima presto tako što ubija sve pretendente koji imaju prednost nad njim, a krivicu za ubistva svaljuje na Tiriona. Razbesneli Tirion menja stranu i pomaže Starkovima, a na kraju se zaljubljuje u Arju.

Sve je ovo bilo planirano za prvu knjigu. Tada je Martin zamišljao Pesmu leda i vatre kao trilogiju.

Upozorenje: slede mogući spojleri za Pesmu leda i vatre

Očigledno se mnogo toga promenilo u narednim godinama... takoreći sve. Ali to pismo je i dalje fascinantno kao dokument delimično zbog svog završnog dela koji je zatamnjen. Međutim, zahvaljujući raznoraznim tehnikama koje su objašnjene na Redditu, grupa fanova uspela je da dešifruje dobar deo zatamnjenog teksta, čime smo stekli bolji uvid u Martinove prvobitne ideje za serijal – a možda i neke o kojima i dalje razmišlja:

„Do kraja ’Igre prestola’ (prvi roman)............. na Gvozdeni presto uz malo.............. prerana smrt, Bran sedi slobodno. Međutim, mesto koje zauzima nije baš lagodno. Na Severu je njegov ljuti neprijatelj, Džon Snežni. Iza Uskog mora, Deneris priprema invaziju. A sa druge strane zida, Tuđini osmatraju svojim hladnim mrtvim očima i sakupljaju snagu“.

Nemamo sve informacije, ali izgleda da je Martin nameravao da prvi roman završi sa Brenom na Gvozdenom prestolu, na koji je došao (pretpostavljamo) uz malu pomoć Tiriona. Naravno, televizijska adaptacija se završava sa Brenom na Gvozdenom prestolu, tako da se pitamo da li su tragovi ove ideje i dalje u opticaju.

To ćemo saznati samo ako Martin završi knjige. A s obzirom da je od poslednje prošlo više od 10 godina... I da je Martin potpisao višemilionski ugovor sa HBO za nove serije... Pa, nada uvek umire poslednja.

Video: Glumci iz „Igre prestola“ otkrivaju koje su im omiljene scene smrti

(Telegraf.rs/Mentalfloss/Laguna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA