≫ 

Sveta knjiga zloupotrebljena kao sredstvo propagande: "Biblija robova" bez pola Novog zaveta

Ovo moćno sredstvo propagande i kontrole koristili su britanski misionari kako bi robove prevodili u hrišćanstvo

  • 1
Knjiga knjige Foto: Pixabay

Retka i izuzetno kontroverzna devetnaestovekovna Biblija se može videti kao deo postavke Muzeja Biblija u Vašingtonu. Ovo moćno sredstvo propagande i kontrole koristili su britanski misionari kako bi robove prevodili u hrišćanstvo.

„Biblija robova“ se u muzeju nalazi zahvaljujući pozajmnici univerziteta Fisk iz Nešvila u Tenesiju i u Vašingtonu je izložena od otvaranja postavke u novembru 2017. godine. Kako tvrde sa univerziteta Fisk, postoje samo tri poznata primerka ove Biblije, a onaj koji je izložen u Vašingtonu je jedini primerak koji se može naći u Sjedinjenim Američkim Državama.

Entoni Šmit, kustos muzeja, rekao je novinarima da je prvi primerak ove sažete verzije, nazvan „Delovi Svetog pisma, probrani za crne robove u britanskim zapadnoindijskim ostrvima“, objavljen 1807. godine. Sastavljen je sa namerom da ga čitaju afričkim robovima na ostrvima koja su danas poznata kao Karibi.

„Biblija robova“ je izmenjena verzija svete knjige

U savremenom društvu, izraz „lažne vesti“ opisuje ne samo izveštavanje netačnim činjenicama, već i izostavljanje važnih činjenica koje su od ključnog značaja kako bi se stekao širok uvid o bilo kojoj priči. „Biblija robova“ je stoga poseban istorijski artefakt jer je uređena tako da su sve priče koje bi robove mogle da podstaknu na pobunu u potpunosti izostavljene.

Među izbačenim delovima je, na primer, ovo:

„Nema više ni Judejca ni Grka, nema ni roba ni slobodnjaka, nema ni muškog ni ženskog, jer vi ste svi jedno u jedinstvu s Hristom Isusom.“ Galatima 3:28

Ovde ne govorimo o urednicima koji su negde izbacili reč ili dodali zarez. Oni su u potpunosti izmenili strukturu svete hrišćanske knjige. Šmitova procena je da nedostaje oko 90 odsto Starog zaveta i 50 odsto Novog zaveta. Ako se uporedi sa protestantskom Biblijom koja ima 1189 poglavlja, Biblija robova ima svega 232.

Šta je dovelo do ovog „uređivanja“?

Postoji nekoliko teorija o tome šta je inspirisalo izmene standardne protestantske Biblije, ali većina stručnjaka se slaže da su farmeri na karipskim ostrvima verovatno bili protiv dolaska hrišćanskih misionara koji su držali propovedi porobljenim Afrikancima uposlenim na njihovim plantažama. Šmit je rekao: „Njihov dolazak i obrazovanje afričkih robova bi ih pripiremilo za slobodu jednog dana, ali bi ih istovremeno naučilo da je ne traže na agresivan način.“

Članak na sajtu Ganaweb predstavlja još jedan, zlokobniji pogled koji se u suštini svodi na program kontrole uma. Proces uređivanja Biblije je bio mač sa dve oštrice jer ne samo da su izbačeni svi delovi koji govore o pobuni već su „namerno“ ostavljani delovi koji zagovaraju ropstvo kako bi doprineli ovoj propagandnoj mašineriji. Primer za to je ostavljanje stiha Poslanica Efescima 6:5:

„Sluge, slušajte svoje zemaljske gospodare, sa strahom i poštovanjem, iskrenog srca, kao što slušate Hrista.“

Kada se sve uzme u obzir, ova „knjiga“ se teško može i nazvati Biblijom. Kada bismo odstranili 90% jabuke i dobili samo koštice i peteljku, da li bi to bila jabuka? Kada bi vam neko dao točak, da li biste mu zahvalili što vam poklanja bicikl?

Video: Ovde se sreću Biblija i nauka

(Telegraf.rs/Izvor: ancient-origins.net/Prevod: Dragan Matković, laguna.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Putnik

    16. januar 2022 | 16:06

    To je jos jedan dokaz o vremenu razlucenja zita od kukolja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA