≫ 

Anegdote, priče i legende o mitropolitu Amfilohiju

Sve ovo možete pročitati u novoj knizi "Štap mitroplita Amfilohija" Dragana Lakićevića

  • 0
Dragan Lakićević  knjiga Štap mitroplita Amfilohija Printskrin: RTS

Dragan Lakićević, pisac i urednik Srpske književne zadruge, objavio je knjigu pod nazivom "Štap mitroplita Amfilohija", u kojoj je upleteno je stotinak priča koji na osoben način oslikavaju mitropolita Amfilohija, piše RTS.

Pisac i mitropolit prvi put su se sreli u jesen 1975. u Patrijaršiji u Beogradu. I od tada se nižu susreti.

- Posle legende o Svetom Savi koje sam ja napisao pod naslovom "Štap Svetog Save", napisao sam i legendu o patrijarhu Pavlu. One su bile više anegdote ali su se posle njegovog upokojenja pretvorile u legende. To isto sam produžio sa Štapom mitropolita Amfilohija. Tih pričica, anegdota ili legendi ima stotinak, ali one, ukupno uzev, čine žitije i to ne crkveno, nego književno žitije o mitroplitu Amfilohiju i njegovom životu, ipak je pisao književnik - rekao je za RTS Dragan Lakićević.

- Pošto sam dobro poznavao mitropolita Amfilohija, njegov život, pogotovo njegov zavičaj, osnovna podloga je autentična i apsolutno istinita. Ali sam iz velikog poštovanja i ljubavi prema njemu iz svog razumevanja njegovog života i njegovog podviga dosta toga i nadgradio, toliko da se ni sad sam ne sećam šta je tu stvarna istorija, a šta je moj dodatak - navodi pisac.

Dragan Lakićević  knjiga Štap mitroplita Amfilohija Dragan Lakićević Printskrin: RTS

Šta je poruke knjige, otkrio je Lakićević.

- Poruka ove knjige je da smo imali jednog arhijereja koji je u isto vreme bio i vladika, i čovek kulture. On te dve stvari nije razdvajao. Njegova molitva povremeno prelazila u poeziju, a poezija se vraćala u molitvu. On je bio veliki pokrovitelj književnosti i kulture. S jedne strane i kao religiozni čovek i kao pisac, a sa druge strane je bio naslednik patrijarha Pavla i u njegovom duhu je delovao. Amfilohijevo zanimanje za Njegoša i njegovo bavljenje Njegošem je posegno poglavlje i u Njegošologijii u životu mitroplita Amfilohija. Sve to sam ja pokušao da rekontsruišem na svoj književni način u ovim pričama - rekao je Dragan Lakićević.

Video: Čudesan prizor u Foči: Osvanuo mural mitropolita Amfilohija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA