"Sedam stubova nauke" - knjiga o činjenicama na kojima se zasniva postojanje univerzuma i života

Džon Gribin nam u knjizi "Sedam stubova nauke" predstavlja osnovne naučne činjenice na kojima se zasniva postojanje univerzuma i života.

  • 0
Laguna Foto: Laguna/PR

"Stubovi nauke" najčešće prkose zdravom razumu. Čvrsta tela su na atomskom nivou uglavnom nepregledna prostranstva praznog prostora, što nas dovodi do pitanja: šta onda spaja čestice od kojih su sačinjena i zašto kad udarimo glavom o taj prazan prostor vidimo sve zvezde? S obzirom na to da nema nikakve posebne "sile života", po čemu se onda živa bića razlikuju od neživih predmeta? U zvezdama su stvoreni hemijski elementi, ali jesu li one odgovorne i za postojanje obilja organskih molekula u čitavom univerzumu? I zašto led pluta po površini vode kad većina čvrstih tela tone? Možda ste pomislili da je to sasvim beznačajno pitanje ali kad led ne bi plutao, nikada ne bi bilo života na Zemlji.

Odgovori na sva ova pitanja bili su senzacionalna otkrića u svoje vreme, a neki su to i danas.

Nauka je kroz istoriju uspevala da zamišlja nezamislivo – a Gribin nam genijalno objašnjava neverovatne tajne na kojima se zasniva naše razumevanje života. Na kraju knjige on obrazlaže svoje verovanje da je inteligentan život kakav postoji na Zemlji proizvod različitog spleta okolnosti i uticaja i verovatno je jedinstvena pojava u našoj galaksiji.

"Sedam stubova nauke" Džona Gribina možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA