≫ 

Jergović o romanu "Deca", koji je dobio NIN-ovu nagradu: "Milena Marković iznad je političke korektnosti"

""Deca" su poema o osujećenom, večno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu...", naveo je pisac

  • 1
Miljenko Jergović, Milena Marković Foto: Tanjug/Sava Radovanović, ATA Images

Pisac Miljenko Jergović u svom tekstu "Milena Marković: Grube geste, nežnosti" nadahnuto je ranije pisao o novoj knjizi ove pesnikinje koja je danas ovenčana Ninovom nagradom nazvavši je "jednim od najvažnijih romana koji ostaje iza naše generacije"

Kako je Jergović u autorskom tekstu pisao, "Deca" su roman o detinjstvu, o deci koja rađaju drugu decu, o porodici - disfunkcionalnoj, jer ko, osim popova i pedagoga, zna za funkcionalnu porodicu.

"Deca" su poema o osujećenom, večno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu... opasan roman o istoriji, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, ta decenija našeg odrastanja, i pregazi nas tokom devedesetih" piše Jergović.

Jergović je između ostalog napisao da su "Deca" roman o autističnom, mentalno zaostalom sinu.

"Milena Marković iznad je političke korektnosti, iznad tog jada ljudskog i te bede književnih i ideoloških antitalenata, koji bi da represijom nad jezikom popravljaju svet i sakrivaju sve ono s čime nisu u stanju da se nose u svetu“. napisao je Jergović.

Video: Milena Marković dobitnica NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2021. godini

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA