≫ 

"Menjam veliku ulicu u Valjevu za manju u Beogradu": Angedote domaćih pisaca

Možda su pisali ozbiljne tekstove, ali itekako su znali za šalu

  • 0
Branko Ćopić, Desanka Maksimović, Jovan Dučić i Tin Ujević Foto: Wikipedia/public domain, Wikimedia/Војин Тодић

Danilo Jokanović je svojevremeno, prilikom povratku iz kafana, svojoj ženi prepričavao sve anegodte poznatih domaćih pisaca, što je ona i zapisala.

Ove priče su pretočene u knjigu, sačuvane od zaborava, a na pisce koje zbog njihovog talenta doživljavamo tako ozbiljno, bacaju neko drugo svetlo.

Tin Ujević

"Tin Ujević, za opkladu, vezanih očiju, proba razna vina i pogađa: "Crno, preklanjska berba. Doneli ste ga od Ginića. Sićevačko, lanjsko, troše ga kod Trandafilovića i Tri seljaka. Smederevsko, ovogodišnje, nije najbolje. Vinograd okrenut jugozapadu…" A onda mu u čaši donesu vodu. Pesnik proba i kaže: "Ovo nikada nisam pio."

Jovan Dučić

Jovan Dučić je, kao diplomata, često dolazio u Beograd i odsedao u hotelu. Jednom ga prijatelj upita: "Duka, što stalno odsedaš po hotelima, kad možeš u Beogradu sebi da kupiš kuću?" A pesnik odgovori: "Šta će mi kuća, u Beogradu ću dobiti ulicu".

Desanka Maksimović

Dok je trajao književni karavan po Hercegovini, Gustav Krklec sazna da je Desanka Maksimović opet slomila nogu i da se nalazi u Igalu na lečenju. Predloži književnoj bratiji da Desanki pošalju telegram: "Draga Desanka, moraš, konačno, shvatiti, da nisi stonoga."

Mihailo Lalić

Prolazio Mihailo Lalić pored jedne beogradske biblioteke. Upravnik ga prepozna i pozove ga da svrati, a pisac odgovori: "Hvala, ne mogu. Bolje da ne vidim koliko knjiga nisam pročitao."

Branko Ćopić

Putovao Branko Ćopić nekud avionom. Vreme loše, letelica se trese. Da bi odagnao strah, pesnik speva pesmicu:

"Bože, iže jesi na nebesi

ako mi se što god desi

ti udesi da ja padnem

u naručje stjuardesi."

Branko Ćopić Branko Ćopić / Printskrin: Youtube/Dokumentarne emisije

Ratko Adamović

Ratko Adamović daje rukopis svog novog romana "Stari hrast" Miodragu Bulatoviću da pročita i kaže mu svoje mišljenje, a Bule se brani rečima: "Izvini, Ratko, ali ne mogu. Znaš, i ja sada nešto pišem, pa se bojim da ne utičeš na mene."

Pera Pajić

Početkom devedesetih, prošlog veka, kada je u Beogradu bilo aktuelno menjanje imena ulica, ulazi pesnik Pera Pajić u Srpsku književnu zadrugu i kaže: "Ostadosmo mi bez ulice u Beogradu.” Milorad Đurić ga teši rečima: "Šta tebe briga, tebe čeka ulica u Valjevu", a Dragan Lakićević doda: "Pa posle možeš da daš oglas u novinama: menjam veliku ulicu u Valjevu – za manju u Beogradu."

Matija Bećković

Kada je Crna Gora najavila odvajanje od Srbije, pita novinar Matiju Bećkovića: "Šta će Crnogorci bez Beograda, ako se Crna Gora otcepi", a pesnik, kao iz topa odgovori: "A zar vi mislite da će Beograd pripasti Srbiji?"

Danilo Kiš

Na primedbu novinara da delo Danila Kiša nije veliko, pisac je kazao: "Nisam pisao sabrana, već odabrana dela."

Ovo su samo neke od anegdota, u knjizi „Anegdote o srpskim piscima”, u izdanju izdavačke kuće "Gramatik" iz Beograda. Knjigu je priredio Danilo Jokanović.

(Telegraf.rs/izvor: portalmladi.com./Marija Aleksić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA