Predstavljen roman "Priručnik za solidan život" Olivere Zulović

Knjiga posvećena nesavršenim roditeljima

  • 0
Olivera Zulović Foto: Milica Milenković

U utorak 21. juna u knjižari Bookastore u Beogradu, predstavljen je roman Olivere Zulović "Priručnik za solidan život". O romanu, njegovom nastanku, neobičnim junacima, detinjstvu i tome zašto je knjiga posvećena svim nesavršenim roditeljima, razgovarali su novinarka Iva Parađanin i autorka.

"Priručnik za solidan život" objavljen je u okviru LOM izdavaštva, dok je korice knjige, sa kojih vas kroz dvogled posmatra dete, kreirala i osmislila mlada umetnica Hana Piščević.

Iva Parađanin je istakla da je roman zbog svoje nesvakidašnje forme i slojevitih poruka koje nosi, već privukla pažnju čitaoca.

Glavni junaci su Ljubica i Ljuba koji čitaoce putem svojih iskrenih i "dečijih" razgovora, vode kroz njihovo prijateljstvo i odrastanje.

-Ljubici i Ljubi zajednička je osetljivost. To je tačka koja ih povezuje. Osetljivost ih međutim ne parališe već ih vodi u akciju. Oni ne saosećaju sa distance već hrabro pomažu onima kojima je pomoć potrebna i tako ispravljaju stvari. Kad odrastemo osetljivost postaje neželjena osobina. Dobija značenje slabosti, i u suprotnosti je sa onim što svet danas želi od ljudi. Međutim, na našu sreću ona je i dalje prisutna. Nosimo je kao beleg, kao znak međusobnog raspoznavanja. Zbog toga mislim da je ova knjiga za nas osetljive - kaže autorka.

Knjiga Foto: Promo

Na pitanje zašto je knjiga posvećena nesavršenim roditeljima, Zulović je istakla da mnogi ljudi zapravo dele iste brige, preispitivanja i dvoumljenja, i da se u tim malim, svakodnevnim odlukama i ocenjivanju sebe, svako oseća pomalo nesavršenim.

-Stalno preispitivanje da li smo dobro postupili, da li smo dali dobar primer, sigurno nas čini boljima ali savršeno detinjstvo izgleda, ipak, ne postoji. Iz toga sledi da nema ni savršenih roditelja. Lepo bi bilo kada bismo tu nesavršenost mogli da oprostimo sebi.

Gde je i u kome pronašla inspiraciju za glavne likove i situacije u kojima su se našli, autorka kaže da su priče svuda oko nas i da je knjiga riznica ljudskih misli, dela i reči, koje se često zaborave nakon što su urađene ili izrečene, dok ih deca mnogo jače dožive.

-Volim da pišem o ljudima, njihovim zamršenim odnosima i strepnjama, a najviše o onome što kriju. Na sastancima mi se i dan danas dogodi da mi misao sklizne sa onoga o čemu neko govori u razmišljanje da li ga je neko jutros poljubio za dobro jutro, je li nežan prema životinjama, stežu li ga cipele. Priče su svuda oko nas a mene zanimaju ljudi, oni su najveća inspiracija. Mislim da se čitaocima knjiga dopala jer su u njoj, prepoznali upravo sebe.

Olivera Zulović je rođena u Kraljevu, odrasla u Ljubljani, a danas živi i radi u Beogradu. "Priručnik za solidan život" je njen prvi roman.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA