≫ 

Kviz koji je Vladimir Nabokov davao svojim studentima: Proverite da li ste dobar čitalac

Sastavio je listu od 10 osobina koje svaki čitalac uglavnom ima i tražio od njih da identifikuju četiri za koje misle da izdvajaju dobrog čitaoca od ostalih

  • 0
Vladimir Nabokov Foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Poznato je da Vladimir Nabokov nije imao dlake na jeziku, te da je veoma oštro umeo da oceni svoje kolege i njihova dela. Njegovoj oštroj kritici nisu uspeli da izmaknu ni T.S. Eliot, Tomas Man, Hemingveja, li ni sunarodnici poput Gogolja ili Dostojevskog.

- Mnogi priznati autori za mene jednostavno ne postoje. Njihova imena su uklesana na praznim grobovima, njihove knjige su gluposti, oni su potpune ništarije što se tiče mog čitalačkog ukusa. Breht, Fokner, Кami, mnogi drugi, ne znače mi apsolutno ništa, i borim se da ne posumnjam kako je po sredi neka zavera protiv mog mozga kada vidim da su kritičari i kolege autori prihvatili kao „veliku književnost“ kopulacije Ladi Četerlli ili pretenciozne besmislice gospodina Paunda, tog totalnog lažnjaka - umeo je Nabokov da kaže u intervjuima.

Jasno je da je pisac "Lolite" i "Blede vatre", koji je uspeo ono mnogima nedostižno, a to je da bude veliki na jeziku koji mu nije maternji, imao veoma visoke kriterijume kada je o književnosti reč, te ne čudi što je hteo da ih usadi u svoje studente i da od njih napravi dobre i iskusne čitaoce.

Tako je sastavio listu od 10 osobina koje svaki čitalac uglavnom ima i tražio od njih da identifikuju četiri za koje misle da izdvajaju dobrog čitaoca od ostalih.

Pred vama je njegov test pa pokušajte da brzo utvrdite koje četiri osobine su potrebne dobrom čitaocu. Odgovori i objašnjenja su ispod testa.

1. Čitalac bi trebalo da je član književnog kluba.

2. Čitalac bi trebalo da se poistoveti sa junakom ili junakinjom.

3. Čitalac bi trebalo da se koncentriše na socijalno ekonomski deo.

4. Čitalac bi trebalo da više uživa u priči u kojoj ima akcije i dijaloga nego u onoj gde toga nema.

5. Čitalac bi trebalo da prepozna knjigu u filmu.

6. Čitalac bi trebalo da bude pisac u razvoju.

7. Čitalac bi trebalo da ima maštu.

8. Čitalac bi trebalo da ima dobru memoriju.

9. Čitalac bi trebalo da ima rečnik.

10. Čitalac bi trebalo da ima umetnički osećaj.

Studenti su se najviše oslanjali na emocionalno poistovećivanje, akciju i socioekonomski ili istorijski ugao. Naravno, kao što ste i pretpostavili, dobar čitalac je onaj koji ima maštu, dobru memoriju, rečnik i malo umetničkog osećaja.

Nabokov je smatrao da je „umetnički osećaj“ nešto što bi čitalac trebalo da ima razvijeno i pre pristupanja samoj knjizi. Njegov kriterijum automatski eliminiše mnoge ljude, a pod ovom osobinom navodio je da su naučene i urođene osobine jednako važne kao i da se „umetnički osećaj“ može naučiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA