≫ 

Dejan Ristić ima novu knjigu: "Nestvarni" je posvećena nekim od najznačajnijih likova srpske narodne tradicije

Ristić je direktor Muzeja žrtava genocida i pisac knjiga "Mitovi srpske istorije", "Zablude srpske istorije" i "Legende svetske istorije"

  • 1
SPOMENIK STEFANNEMANJA RISTIC Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Istoričar Dejan Ristić napisao je novu knjiga "Nestvarni" koja obuhvata tekstove posvećene nekim od najdragocenijih i najznačajnijih likova srpske narodne tradicije, legendi, mitologije i verovanja.

"Kako spoznati, razumeti, objasniti i vrednovati mnogovekovnu istoriju srpskog naroda bez jednog Obilića, Kosančića, Jug Bogdana i braće Jugovića, Milana Toplice, Srđe Zlopogleđe ili, pak, Majke Jugovića, Kosovke devojke, Vile Ravijojle i mnogih drugih arhetipskih likova naše raznorodne i prebogate narodne epike, tradicije, mitologije i legendi?", naveo je Ristić.

Na svojoj Fejsbuk strani Ristić je dodao da bi "bilo izuzetno pogrešno i veoma štetno ukoliko bismo i pokušali da sebe lišimo tog neobično dragocenog bogatstva koje čine brojne nestvarne ličnosti naše dinamične, burne, veličanstvene, tragične, herojske i nadasve poučne i oplemenjujuće nacionalne prošlosti".

"Čini se ponekad da je veoma teško proniknuti u sve slojeve naše prošlosti, kako one stvarne i istorijske, tako i one nestvarne i u određenoj većoj ili manjoj meri izmaštane. No, jedno bez drugog ne ide i jedno se na drugo na najlepši mogući način nadovezuje", istakao je Ristić.

Prema njegovim rečima, sve te "samo naizgled nestvarne ličnosti, tokom čitavog niza vekova imale su sasvim stvarnu i neobično važnu ulogu čuvara našeg nacionalnog identiteta, ali i vanvremenskih uzora moralnosti, pravdoljubivosti, junaštva, rodoljublja, odanosti narodu i otadžbini".

Ristić je direktor Muzeja žrtava genocida i pisac knjiga "Mitovi srpske istorije", "Zablude srpske istorije" i "Legende svetske istorije", a "Nestvarni" izlazi za izdavačku kuću "Vukotić medija, dok je ilustrator Stevan Aleksić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko M

    26. septembar 2022 | 17:10

    Dejan Ristić je danas jedan od naših najznačajnijih intelektualaca. Način na koji on pitomo, razložno i argumentovano pojašnjava i promoviše srpsku istoriju je nešto što je zaista potrebno našem društvu i trebalo bi da bude prisutniji u javnom životu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA