Andrićeva nagrada pripala Igoru Marojeviću

Nagrada će biti uručena u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu 10. oktobra na dan rođenja velikog pisca i nobelovca

  • 0
Igor Marojević

Igor Marojević / Printskrin: YT/Laguna

Andrićeva nagrada za 2021. godinu dodeljena je piscu Igoru Marojeviću za pripovetku "Slikopisanje” iz knjige "Sve za lepotu ", izdavačke kuće Dereta, saopštila je danas Zadužbina Ive Andrića.

"Marojević je u pripoveci ''Slikopisanje'' uspeo da na književno iznijansiran način progovori o kontroverznim figurama sa prostora bivše Jugoslavije i predoči originalnu viziju apsurdnosti i farsičnosti istorije, koja ima univerzalno značenje", kaže se u saopštenju.

Članovi žirija Andrićeve nagrade Branko Vraneš, Mina Ðurić i Marko Avramović jednoglasno su doneli odluku ocenivši da se "Slikopisanje" izdvaja "po svojoj semantičkoj složenosti, pažljivoj kompoziciji i uzbudljivoj naraciji sa elementima trilera".

Kako je ocenjeno, Marojevićevu pripovetku karakteriše "naglašen i minuciozno razrađen odnos između dokumentarnog i fiktivnog".

Nagrada će biti uručena u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu 10. oktobra na dan rođenja velikog pisca i nobelovca.

Prema testamentarnoj volji Andrića, njegova Zadužbina je 1976. godine ustanovila godišnju Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA