Ko je Ani Erno, ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade? Abortus i sramota u centru njenog pisanja

Njene glavne teme su sramota, poniženje, ljubomora, nesposobnost da vidimo ko smo zaista

  • 0
ani erno nobelova nagrada za knjizevnost Foto: Tanjug/AP

Francuska spisateljica Ani Erno ovogodišnja je dobitnica Nobelove nagrade za književnost, objavila je danas Švedska akademija. Erno (82) tek je 17. žena čije je pero nagrađeno najvažnijim priznanjem, a njen izbor i nije toliko iznenađenje, s obzirom da su joj kladionice davale velike šanse.

Ani Erno rođena je 1940. godine u malom gradu u Normandiji. Njeni počeci bili su skromni, ali ambiciozni i odredili da ona od početka preispistuje život koji je određene dubokim razlikama između roda, jezika i klase.

ani erno nobelova nagrada za knjizevnost Foto: Tanjug/AP

Njen književni rad je počeo rano kao projekat sećanja, sa ciljem da proširi granice književnosti van fikcije.

Njena rekonstrukcija prošlosti oslanja se na tradiciju Marsela Prusta "U traganju za izgubljenim vremenom", ali ona vodi potragu u sasvim drugom pravcu. Sebe smatra "etnologom same sebe", a ne piscem fikcije.

Njena prva knjiga bila je "Les Armoires vides", a tu je već počela da istražuje svoje normandijsko poreklo, ali tek se četvrtom knjigom "La Place" napravila prodor. Dela "Une Femme" i "La Honte" takođe analiziraju sramotu i njene korene u društvu.

Posebno mesto u njenom opusu zauzima priča o 23-godišnjoj devojci, naratorki, koja tokom 1960-ih godina pokušava da izvrši abortus, u Francuskoj gde je to zabranjeno. U pitanju je roman "L'Événement", objavljen 2000. godine.

Njen najambiciozniji projekat su "Les Années", nazvani "prvom kolektivnom biografijom". Roman je objavljen 2008. godine, doneo joj je niz nagrada, svetsku popularnost i masu pratilaca.

Godine 2016. objavila je knjigu "Mémoire de fille" - "Sećanja jedne devojke" - u kojoj je opisala i sopstveno iskustvo gubitka nevinosti, ali tako što kontrastira sliku koju kao mlada žena ima o sebi na kraju 1950. godine, reakciju na svoje postupke i zajednicu koja je u sledećem trenu odbacuje.

Najnoviju knjigu "Le jeune homme" podelila je sa čitaocima ove godine.

Njene glavne teme su sramota, poniženje, ljubomora, nesposobnost da vidimo ko smo zaista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA