Švedsku akademiju pitali da li su odabirom Erno hteli da pošalju poruku: Autorka poznata po romanu o abortusu

"Svet se danas suočava sa brojim izazovima, da li ste time što ste njoj dali ovu nagradu hteli da pošaljete neku konkretnu poruku?"

  • 1
ani erno nobelova nagrada za knjizevnost

Foto: Tanjug/AP

Na konferenciji za novinare koja je usledila nakon što je francuska književnica Ani Erno (82) proglašena ovogodišnjim laureatom Nobelove nagrade za književnost, postavilo se pitanje da li je odabirom spisateljice koja ima veoma jake političke stavove Akademija nešto htela da poruči.

Novinari iz Nordic Chinese Times istakli su da autorka preispituje mnoga socijalna pitanja, a pre svega abortus i njeno vrlo lično iskustvo sa tom procedurom.

- Svet se danas suočava sa brojim izazovima, da li ste time što ste njoj dali ovu nagradu hteli da pošaljete neku konkretnu poruku?

Predstavnici Akademije su odgovorili da im prioriteti leže na drugom mestu.

- Koncentrišemo se na književnost i književni kvalitet i nemamo nikakve druge poruke za svet. Ipak, nam je veoma važno da svaki laureat ima univerzalnu važnost u svome delu, da može da dopre do svakoga. U tom smislu, poruka je da je književnost Ani Erno književnost za svakoga - odgovorili su oni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA