≫ 

Vučić uputio saučešće povodom smrti pesnika Rajka Petrova Noga: "Ispisao je neke od najlepših stihova"

"Njegove poruke ostaju uklesane u nacionalno biće našeg naroda, kao večita arhetipska iskra slobodarstva i heroizma koja će nastaviti da inspiriše i buduće naraštaje", saopštio je Vučić

  • 0
Aleksandar Vucic, Rajko Petrov Nogo

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević, Printskrin: Youtube/Дејан Керлета

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je  saučešće povodom smrti pesnika Rajka Petrova Noga, člana Udruženja književnika Srbije i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

"Sa tugom sam primio vest o smrti pesnika Rajka Petrova Noga, čoveka i patriote koji je na tragu Dučića i Kočića ispisao neke od najlepših i najupečatljivijih stihova u opisu našeg nacionalnog duha i stradanja", napisao je predsednik Srbije u telegramu saučešća.

Navodi da je Petrov Nogo, "potekao sa krša koji pamti najkrvaviji period naše istorije u 20. veku, taj iskonski naboj srpskog prkosa i opstanka na jedinstven način pretočio u brojne književne forme".

"Naš narod zapadno od Drine, od Krajine do Republike Srpske, uvek je imao najveću podršku u Nogovom stihu i reči. Njegova percepcija stvarnosti kao odraza nikada zaceljenih rana prošlosti, verno je odslikavala naš etos i karakter, ideale i nacionalne zanose, svu dubinu patnje i praštanja, ali i uzdizanje nakon padova i razočaranja, poraza i bola. I upravo je taj epski naboj, tako moćan u njegovom pesničkom izrazu, bio podstrek našem narodu u najtežim trenucima, kojih je bilo tako mnogo u savremenoj istoriji", naveo je Vučić.

Predsednik je naveo da je Petrov Nogo uvek bio uz svoj narod, da je "plamen njegove reči žestoko unosio ohrabrenje i nadu, vraćajući svako naše posrnuće na put duhovne pobede, na predačku stazu kojom je oduvek bilo najteže hoditi i kojom su išli samo oni najhrabriji i najponositiji među nama".

"Njegove poruke ostaju uklesane u nacionalno biće našeg naroda, kao večita arhetipska iskra slobodarstva i heroizma koja će nastaviti da inspiriše i buduće naraštaje", saopštio je Vučić, izrazivši duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima Nogove reči.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA