Zašto nagrada "Vlada Divljan" u Bečeju?

- Ova Nagrada predstavlja našu želju i nastojanje da se podrže stvaraoci upečatljivog autorskog izraza i jasno profilisanih poetika, a posebno nam je drago da se nagrada dodeljuje u gradu koji je Vlada Divljan voleo i rado posećivao - rečeno je u žiriju

  • 1

Prošle, 2018. godine, u godini u kojoj se obeležavalo 60 godina od rođenja Vlade Divljana, opština Bečej i Gradsko pozorište Bečej (u čijem se Pozorišnom klubu od 2017. nalazi i Scena "Vlada Divljan") prvi put su dodelili nagradu koja nosi ime ovog velikog srpskog muzičara, a koja je prošlogodišnjim laureatima bila svečano dodeljena u toku festivala "Bečej noću".

- Ova Nagrada predstavlja našu želju i nastojanje da se podrže stvaraoci upečatljivog autorskog izraza i jasno profilisanih poetika, a posebno nam je drago da se nagrada dodeljuje u gradu koji je Vlada Divljan voleo i rado posećivao, a koji je poslednjih godina osnovao nekoliko festivala (Bečej noću, Kontra fest, Tanderbal, Manufestacija) koji baštine tradiciju rokenrola u njegovim mnogostrukim vidovima i izrazima - rekli su u žiriju.

Tako će ova Nagrada predstavljati i svojevrsni podsetnik na sve ono što Vlada Divljan znači za srpsku i jugoslovensku muziku i modernu kulturu, ne zbog bojazni da on može biti zaboravljen već pre svega kao podstrek za sve one autore i muzičke delatnike koji su svoj život posvetili rokenrolu.

Vlada Divljan bio je i ostao inspiracija svima onima koji su muzički stasavali u ozračju njegovog vedrog duha i "složene jednostavnosti" njegove muzike - onih lepršavih, prozračno lakih a mudrih stihova, jednostavnih akorda a moćnih harmonija, pitkih a zvučnih rima, i divnih melodija koje mnogi nose sa sobom kroz odrastanje i kroz život kao muzičku kutiju koju otvaraju kada se zažele uspomena na neko srećnije i bezbrižnije doba.

Uvek u traganju za novim i autentičnim izrazom, nikad anahron i prevaziđen, večiti radoznali eksperimentator (u širokom rasponu od obrada evergrin melodija do psihodelične muzike, od čvršćeg "paketaranžmanskog" i novotalasnog zvuka do rokenrol obrada za decu, uz povremena, vrlo uspela, koketiranja sa elektro, pa čak i etno muzikom), Vlada Divljan je tokom tridesetpetogodišnje karijere ili stvarao trendove ili nepogrešivo prepoznavao ono najbolje u aktuelnim muzičkim trendovima ne udaljavajući se previše od svog autohtonog rokenrol izraza.

Pored toga, njegov "rokenrol za decu" obogatio je mnoga detinjstva, njegova muzika za filmove oplemenila je nekoliko kultnih ostvarenja domaće kinematografije, njegov kosmopolitizam povezao je muzičare iz mnogo zemalja i sa svih kontinenata.

Vlada Divljan, nagrada Vlada Divljan Foto: Promo

Vlada Divljan nam je za svog plodnog, mada nažalost ne i dugog života, podario mnogo toga. Svoj talenat, težnju ka novom i drugačijem, svoju dobrotu. Već bi to bilo dovoljno da ga dugo pamtimo, ali kada tome pridodamo raskošno osećajno biće kadro da emocije pošalje tamo odakle su potekle i večno pripadaju - u kosmički beskraj, onda ga ne smemo zaboraviti. Zbog svih nas, sada i ovde, kao ni zbog svih onih koji dolaze... Baš zbog takvih je i ustanovljena ova

nagrada.

Ovogodišnju žiri za dodelu nagrade "Vlada Divljan" činili su: Momčilo Rajin, novinar i muzički kritičar - predsednik žirija, Zdenko Kolar, muzičar, član "Idola" Dubravka Duca Marković, novinarka i urednica, Zoran Vulović, muzičar i muzički producent, Goran Vasović, frotmen benda "Eva Braun" iz Bečeja Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej

Nakon pristiglih predloga za laureate i razmatranja kandidata za nagradu, žiri je odlučio da ovogodišnji laureat Nagrade "Vlada Divljan" bude Mladen Matičević, scenarista i reditelj filma "Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu", zaista jedinstvenog umetničkog projekta koji je, kako stoji u najavi ovog ostvarenja, "po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan".

- Nema tog romana ili kinematografskog dela koje može jedan plodonosan i nadahnut život da spakuje u korice ma koliko debele knjige ili dugog filma. Svima onima koji se poduhvate takvog zadatka ostaje uteha da u najboljem slučaju mogu stvoriti pitku, prijemčivu i zanimljivu interpretaciju. Imajući to u vidu, Mladen Matičević, scenarista i režiser filma "Nebeska tema - priča o Vladi Divljanu" nije ni dao sebi zadatak da konstruiše sopstvenu viziju, već je snimajući Vladine najbliže, kolege i prijatelje, sklopio priču o životu čoveka, autora i umetnika kome se od malena divio. I ne samo on - navodi se u obrazloženju žirija.

Oni dalje u istom obraćanju nastavljaju:

- Pažljivo izbalansiranim i sofisticiranim postupkom uspeo je da istakne sve bitne elemente koji tvore storiju o jednom od najvećih romantičara i džentlmena koju je naša popularna muzika ikada imala. Vešto kombinujući dokumentarne i igrane segmente bez prenaglašavanja ili patosa, uspeo je da zaokruži priču o velikom čoveku, o ljubavi i prijateljstvu, o jednoj zemlji i vremenu koji su za nama. Dostojanstveno i emotivno... Baš onako kako to Vlada Divljan i zaslužuje!

Laureatu Mladenu Matičeviću pripada novčana nagrada u iznosu od 50.000 dinara koju obezbeđuje opština Bečej i plaketa "Nagrada Vlada Divljan".

Podsećamo da su prošlogodišnji laureati bili Bojana Vunturišević i bend Ničim izazvan, a da se nagrada, po predlogu Organizaconog odbora, dodeljuje: za izuzetno dostignuće u savremenoj rokenrol kulturi onim autorima koji su konkretnim muzičkim delom obeležili godinu uoči dodele nagrade (objavljivanje album ili singla) ili istaknutim pojedincima zaslužnim za negovanje i afirmaciju rokenrol kulture (muzički kritičari, tv i radio urednici, publicisti, novinari, reditelji, teoretičari, antologičari i slično).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    15. jun 2019 | 16:26

    Што би рекао др Небојша Крстић који је био члан групе идоли ако је то уопште и била нека музика По потпуно маргиналној личности дали су име културном центру на палилули а сад и награда у бечеју Он је био хрват и јасно ми је што је бечеј установио ту награду А шта се зове по Чобију Боби Стефановићу Данилу Лазовићу Микију Јевремовићу Нису подобни јет су Срби с за овог идолчића су уметничке громаде

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA