≫ 

Kako je nastao čuveni hit "Here I go again" i zašto Klaudija Šifer i Pola Abdul nisu bile deo spota

U susret koncertu na Tašu, otkrivamo genezu rok himne i nezaboravnog videa koji je obeležio 1980-e

  • 1

Whitesnake stiže u Beograd za samo nekoliko dana, a publika se sigurno nada da će na Tašu čuti nezaobilani hit "Here I go again". Nemoguće je zamisliti 1980-e bez ove pesme i spota koji je za nju snimljen - i jedno i drugo su relativno jednostavni, a opet ikonični.

To da je "Here I go again" imala svoju stariju verziju iz 1982. godine, objavljenu na albumu "Saint & Sinners", fanovima je već znano. Opšte je poznato i da je u novoj verziji iz 1987. godine reč "hobo" (beskućnik) promenjena u "drifter" (skitnica), jer je prva zvučala kao "homo". No u intervjuu koji je početkom marta ove godine frontmen Dejvid Kaverdejl (David Coverdale) dao za portal "Heavy Consequence", otkriveni su, između ostalog, detalji nastanka legendarne pesme i spota.

- To je stara pesma o raspadu mog prvog braka. Iznajmio sam tada vilu na južnoj obali Portugala za svoju ženu, ćerkicu i sebe.  Završilo se tako što smo spavali u odvojenim sobama. Jednog trena smo bili najbolji prijatelji, sledećeg nismo bili najbolji prijatelji. O tome govore stihovi "Here I go again" i "Crying in the rain". Inspirišu me samo događaji iz mog života. Sada svako ima "Here I go again" priču o događaju iz svog života - tužnih ili srećnih vremena - rekao je Kaverdejl.

On je takođe otkrio da Toni Kitejn, glam metal devojka iz snova, koju su akrobacije preko dva "jaguara" i samu učinile zvezdom, (a sa kojom se Kaverdejl ubrzo oženio, ali i razveo), nije bila prva opcija za "Whitesnake ženu".

- Klaudija Šifer je trebalo da bude Whitesnake žena, ali to je puklo skoro pred samo snimanje. Bio sam sa Toni na večeri, kada me je reditelj Marti Kalner pozvao i rekao mi: "Moraš da dođeš, imamo problem". Svratili smo do njegove kuće pre večeri, on je otvorio vrata i vilica mu je pala na pod  - kao što znate, Toni je bila prava lepotica. Rekao je: "To je ona, to je Whitesnake žena". Odgovorio sam da je to moja prijateljica, glumica, ali se Toni ubacila: "Ne, Dejvide. Biće mi drago da to uradim". Žao mi je Klaudija, ali i ti si veoma dobro prošla kasnije - našalio se Kaverdejl.

Izvesna koreografkinja, koja je se ubrzo vinula u pop zvezde, bila je prisutna na snimanju.

- Doveo sa Polu Abdul da uradi sa Toni neke korake, ali ona je rekla: "Ne mogu ništa da joj pokažem, Dejvide". Ne mogu da se setim čija je to bila ideja, jer je sada svi svojataju, ali mi smo improvizovali na licu mesta. Bilo je tako neobično da imate ženu u prelepoj haljini koja pravi zvezdu od crnog do belog "jaguara". Bilo je fascinantno. Niko to nije imao. Bilo je jedinstveno - opisao je on.

Whitesnake Whitesnake nastupa 27. juna na Tašu Foto: Telegraf

Na pitanje šta "Here I go again" čini toliko ikoničnim, Kaverdejl priznaje da ne zna.

- Je*ote, ne znam. Da znam odgovor na to pitanje, svaki video koji produciram bio bi ikoničan - rekao je muzičar.

STARA ŠKOLA I NOVI MTV

Uz MTV i ovu pesmu Whitesnake postao globalna stvar.

- U svaki hotel u koji sam otišao, gde god je bio uključen TV, na njemu se gledao MTV i pravila se zvezda na paru "jaguara". To se vrtelo po celom svetu. U to vreme sam mislio: "Bože, preterano smo izloženi", jer sam bio stara škola. Mislim, radeći sa Džimi Pejdžom jedva sam ga ubedio da uradimo promo video. Mi smo stara škola - mi puštamo muziku da govori sama. Ali ako želiš da uspeš, moraš da prigrliš mnoštvo grehova, sve dok oni ne ugrožavaju tvoj integritet ili to ko si. Snimili smo tri veoma različita videa. Inspiracija za "Still of the night" bio mi je nastup Elvisa Preslija u filmu "Zatvorski rok" - rekao je on.

(D.D.S./Heavy Consequence)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desha

    19. jun 2019 | 09:02

    Hm,kako je uopšte moguće razvesti se od ovakvog lika? Legenda.Pa ženama spadaju gaćice i brusevi,sami od sebe kad on peva! Kad porastem biċu David.... :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA