Danas je Svetski dan muzike, a evo šta se u Beogradu tim povodom nudi za DŽ

Spremljeni su programi za svačiji muzički ukus

  • 0

Ovog petka 21. juna u svetu, pa i u Srbiji, slavi se Svetski dan muzike, prvi put obeležen 1982. u Francuskoj.

Ujedno, 21. jun je i prvi dan leta i najduži dan u godini, a u Beogradu, Novom Sadu, Zaječaru, Apatinu, Nišu i Kragujevcu biće ispunjen najraznovrsnijom muzikom, koja se nudi potpuno besplatno.

U prestonici će svi koncerti biti odlična su uvertira za nastup Beogradske filharmonije na otvorenom u nedelju, 23. juna, na Ušću. Beograd ujedno ima i najbogatiji umetnički program. Evo šta se nudi u glavnom gradu:

KULTURNI CENTAR BEOGRADA

Koncerte povodom Svetskog dana muzike u Kulturnom centru Beograda izvode mladi muzičari.

U Galeriji Artget od 11 h Jovana Udović, Biserka Marović i Matija Spasojević svirali su dela Baha, Mocarta i Vijenjavskog, a u podne će na platou ispred KCB-a nastupiti Banda saksofonista. Učenici MŠ "Slavenski" sviraće dela Manćinija, Geršvina, de Abreua, Henkoka, ali i pesme bendova Eurythmics, Coldplay i dr.

ETNOGRAFSKI MUZEJ

Povodom Svetskog dana muzike 21. juna od 19 časova u Etnografskom muzeju (Studentski trg 13) biće održan koncert poznatog norveškog gudačkog ansambla Trio no Treble.

Sviraće dela Betovena, Griega, Bula, Pjacole, ali i srpske narodne kompozicije i muziku iznenađenja.

Ulaz je besplatan.

MUZIČKA OMLADINA BEOGRADA

Muzička omladina Beograda obeležiće ovaj dan koncertima 21. i 22. juna u kafiću Aviator (Terazije 28), Dorćol Platzu (Dobračina 59) i UP „Cvijeta Zuzorić“ (Kalemegdan). Ovo će biti svojevrsni omaž manifestaciji "Kalemegdanski sutoni".

Prvog dana u Aviatoru nastupa Gudački kvintet MOB (18 h), Trio saksofona (19 h) i Meri gospel hor (19.45); UP „Cvijeta Zuzorić“ – Flautino – studenti FMU (18 h), kvintet Gatos de Tango (18.30) i Vuk Dragičević – gitara (19); a u Dorćol Platzu – Meri gospel hor (22 h) i džez kvartet Aqua de beber (22.45).

Drugog dana na Kalemegdanu od 16.30 koncert će održati učenici škole gitare „Starčević“ i u Aviatoru od 18.00 Trio gitara (Vuk Dragičević, Miloš Arsenijević i Nikola Jelačić) i od 19.15 Duo flauta (Minja Marčetić i Jovana Vićentijević).

DOM OMLADINE BEOGRADA

Prvog dana leta, na Svetski dan muzike, 21. juna na Platou Milana Mladenovića počeće nova sezona muzičkog serijala „Koncerti na Zidiću“.

Novu, sedmu sezonu od 20 sati, otvoriće Inspektor, član beogradskog hip hop kolektiva Vatra.

Dana kasnije, 22. juna od 20 h, na istom mestu nastupiće Peter Zirbs iz Austrije, jedan od ključnih autora na tamošnjoj elektro sceni, koji će predstaviti svoj solo album „What if we don“t exist?“.

SRPSKO KNJIŽEVNO DRUŠTVO

U Francuskoj 7, 21. juna od 20 časova, proslaviće i početak leta i Svetski dan muzike.

Poetsku prozu/poeziju predstaviće Ivana Milankov uz zvuke violine Edit Makedonske. Program vodi Danica Vukićević.

Takođe, danas će Goran Kostić (kontrabas) i Milena Stanišić (harfa) održati na Kolarcu od 18 sati besplatan koncert.

Udruženje Barokni vitraž  nastupiće u prostorijama Biblioteke grada Beograda u 19 sati.

(Telegraf.rs/Dan u Beogradu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA