≫ 

Istorija muzike ispisana je u julu 1957, kada su se njih dvojica upoznali na crkvenoj zabavi

U godinama koje dolaze postali su jedan od najpopularnijih, najpoznatijih i najuticajnijih bendova ikada

  • 2

Džon Lenon i Pol Mekartni upoznali su se prvi put 6. jula 1957. godine u dvorištu crkve svetog Petra u Vultonu, predgrađu Liverpula, gde je nastupao bend "The Quarry Men".

Bend koji je Lenon osnovao 1956. godine, nastupao je u to vreme po zabavama, školskim plesovima, bioskopskim dvoranama. Dok su postavljali opremu i spremali se za nastup, Ajvan Von, koji je ponekad svirao sa njima, upoznao je članove sa jednim od svojih školskih drugova, 15-godišnjim Polom Mekartnijem. Lenon je bio samo godinu dana stariji.

Ovaj susret dvojice klinaca ući će u muzičku istoriju. Ćaskali su nekoliko minuta, a Mekartni je pokazao Lenonu kako da naštimuje gitaru. Mekartni je na nastupu otpevao "Twenty Flight Rock" od Edi Kokrana i "Be-Bop-A-Lula" od Džina Vinsenta. Takođe je izveo "Whole Lot Of Shakin'" Džeri Li Luisa na crkvenom klaviru.

Nakon nastupa, članovi Kverimena, Von i Mekartni su otišli u lokalni pab, gde su slagali za svoje godine, da bi bili usluženi. Tu je počelo njihovo prijateljstvo, a ubrzo i saradnja kada se Mekartni priključio bendu.

Na početku prijateljstva Lenonova tetka Mimi nije odobravala njihovo druženje jer je, kako je govorila, Pol bio iz radničke klase i zvala ga je "Džonov mali prijatelj". Polov otac je govorio da će ga Lenon "uvući u nevolju", iako je kasnije dozvolio da grupa održava probe u njihovoj kući. Pol Makartni je stvorio blizak stvaralački odnos sa Lenonom i njih dvojica su sarađivali u stvaranju mnogih pesama.

Ubrzo je nagovorio Lenona da dopusti Džordžu Harisonu da se pridruži bendu, iako se ovaj protivio, smatrajući ga premladim. Harison postaje glavni gitarista, a pratio ga je Lenonov drug iz umetničke škole Stjuart Satklif kao basista. Do maja 1960.g. oni su isprobali nekoliko novih imena za svoj bend uključujući i “The Silver Beetles”, svirajući po Škotskoj sa tim imenom. Konačno su promenili ime u “The Beatles” spremajući se za nastupe u Hamburgu.

U godinama koje dolaze postali su jedan od najpopularnijih, najpoznatijih i najuticajnijih bendova u istoriji muzike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boros

    9. jul 2019 | 14:08

    Bili i ostali najveći. Išli glavom tamo gde niko nije smeo ni nogom. Samo jedna činjenica. Prvi stadionski bend kad je oprema bila preskromna za tako nešto.. Ispred svog vremena!

  • Tole

    9. jul 2019 | 14:05

    Sjajna ekipa stvaralaca muzike mode, duha generacije i nezaboravnih pesama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA