Promocija Nišvila u Sofiji: 3 sastava iz Bugarske nastupiće u Nišu

Jubilarni Internacionalni Nišville jazz festival koji je postao "festival festivala" biće održan od 2. do 11. avgusta u Nišu

  • 0
Nišvil

Foto: Nisville Press

Nakon promocije u Ambasadi Republike Srbije u Skoplju 27. juna kada su predstavljeni umetnici iz Republike Severne Makedonije, koji učestvuju u glavnom muzičkom programu jubilarnog Nišvile jazz festivala, održana je promocija i u glavnom gradu Bugarske.

U Ambasadi Republike Srbije u Sofiji novinarima iz Bugarske i Srbije obratili su direktor festivala Ivan Blagojević i bugarski muzičari koji ove godine učestvuju u glavnom programu Nišvilla, klavirista Antoni Donchev i bubnjar i perkusionista Hristo Yotsov.

Takođe, urednik Striporame Zlatibor Stanković predstavio je jednog od najznačajnijih strip crtača Konstantina V. Titisa koji će biti na Nišvillu. Titis je bugarskim i srpskim novinarima predstavio svoj rad koji ove godine ulazi u zvanični portfolio festivala.

Za muzički deo na konferenciji bili su zaduženi saksofonisti Tihomir Krastev i Filip Stipsić.

Direktor festivala Ivan Blagojević, dobitnik najveće nagrade bugarskog Ministarstva kulture "Zlatni vek" koja se dodeljuje pojedincima zaslužnim za promociju kulture, zahvalio se muzičarima iz ove zemlje koji godinama podržavaju jedinstveni Nišville jazz festival.

- Tradicija koju svih 25 godina trajanja festivala imamo je da obavezno jedan bugarski bend nastupi na Nišvillu. Te davne 1995. godine kada smo bili pod sankcijama, jedino su muzičari iz Bugarske hteli da dođu u Niš, i tada je gostovala čitava reprezentacija najboljih džezera - kaže Blagojević.

Pijanista Antoni Donchev simbolično je na pressu presekao tortu jer posle 25 godina ponovo nastupa na Nišvilu.

- Hvala svima u Nišvillu za sav trud koji već 25 godina ulažu da sve ovo traje, a znam da to baš i nije lako. Sećam se da je na početku Nišville bio mali festival sa jednom scenom, a sada je postao ogroman festival na koji dolaze najbolji muzičari iz Evrope i sveta. Neverovatna je atmosfera na samom događaju i nadam se da ćemo biti zajedno i na obeležavanju 50-og rođendana Nišvilla - kaže Donchev.

Perkusionista Hristo Yotsov je pomenuo da je Nišville zaslužan i za velika prijateljstva koja su se godinama gradila.

- Nišvil je jedinstven festival, toliko toga lepog se izrodilo iz naše saradnje. Festival je pokazao svoj veliki potencijal, a nigde nisam video da još neki festival ima dve scene, Kad se završi program na jednoj sceni, posle 5 minuta počinje na drugoj - kaže Yotsov.

Direktor Nišvilla najavio je i osnivanje Balkan jazz asocijacije kako bi se muzičari iz Srbije, Bugarske i ostalih zemalja zajedno predstavljali na velikim muzičkim sajmovima, kakav je showcase u Bremenu.

Nišvil

Foto: Nisville Press

Takođe, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev promovisaće svoju najnoviju knjigu na Nisville jazz & book session.

Jubilarni Internacionalni Nišville jazz festival koji je postao "festival festivala" biće održan od 2. do 11. avgusta u Nišu. U 10 dana na 20 bina biće izvedeno 300 programa sa 1.000 umetnika iz čitavog sveta. U glavnom muzičkom programu od 8. do 11. avgusta u Tvrđavi učestvuju velika imena svetske jazz scene kao što su Maceo Parker, Malina Moye, Kristijan Skot, Kris Poter i Bob Geldof.

Za otvaranje glavnog programa, 8. avgusta, više od 100 muzičara okupljenih u 5 big bendova, oboriće nezvanični svetski rekord u broju orkestara koji istovremeno izvode jednu numeru. Sviraće se paralelno na dve glavne bine Sky&Earth i svi oni tada će odsvirati 4 zajedničke numere od kojih je najvažnija ona koju je specijalno za jubilej komponovao Duško Gojković. Dirigent će biti Stjepko Gut.

Na ovogodišnjem Nišvillu, i to u glavnom programu - nastupiće tri sastava iz Bugarske: Trio "Acoustic version" (11. avgust), Big Band iz Blagoevgrada ( kao deo "5 Big Bands Summit" na otvaranju, 8. avgusta), i sastav "Desy Live Band" (9. avgusta).

Sastav "Akustična Verzija (Acoustic Version)" je sigurno ostao u pamćenju svih posetilaca prvog izdanja Nišvilla 1995. godine, kada je njihov nastup i od strane publike i kritike ocenjen kao najbolji i najoriginalniji. Tada je sa njima kao gošće nastupila i čuvena turska pevačica koja je dugo živela i radila u Bugarskoj – Yildiz Ibrahimova.

"Akustičnu Verziju" su 1985. godine osnovala dvojica tada najtalentovanijih bugarskih džez muzičara: klavirista Antoni Donchev i bubnjar i perkusionista Hristo Yotsov. Donchev i Yotsov, koji su danas u vrhu ne samo nacionalne i balkanske, već i evropske jazz scene - prva priznanja su dobili takoreći odmah posle prvih nastupa.

Nišvil

Foto: Nisville Press

Na internacionalnom festivalu "Hoeilaart" 1995. godine u Belgiji proglašeni su za najbolji mladi evropski jazz sastav, a sledeće godine na džez festivalu u Leverkuzenu, Antoni i Hristo su proglašeni za džez umetnike 1986. godine. Trio su upotpunjavali mnogi bugarski i inostrani kontrabasisti: Georgi Donchev, Petar Slavov... a poslednjih godina u triju je Boris Taslev.

"Acoustic Version" su sarađivali sa svim vodećim bugarskim muzičarima, među kojima su i Milcho Leviev, Yildiz Ibrahimova, Alexia, Theodossii Spassov….. kao i sa značajnim imenima svetske scene: Tom Harrell, Andy Scofield, Tommy Smith, Steve Slegle….

Kritičari su saglasni da je ovaj sastav nemoguće strogo stilski svrstati u određenu "džez fioku". Neki ih opisuju rečima "kamerni džez sastav" ili "savremeni eksperimentalni džez", a magazine "Jazz Forum" Evropskog džez udruženja napisao je: "Donchev i Yotsov su uspeli da prošire jezik džeza na polja, na kojima do sada niko nije eksperimentisao".

Blagoevgrad Big Band je osnovan 1993. godine prvo kao gradski duvački orkestar, ali se pod vođstvom maestro Borisa Janeva brzo transformisao u klasičnu džez big bend postavu. Orkestar čine profesionalni muzičari, a deluje u sklopu Odseka za kulturu opštine Blagoevgrad.

Nastupali su širom Bugarske, u Makedoniji, Grčkoj, Srbiji, a sarađivali su sa mnogim istaknutim instrumentalnim solistima i pevačima iz Bugarske i inostranstva: Janis Hurrington (USA), Stephane Belmondo(Francuska), Yildiz Ibrahimova (Turska), Vasil Petrov, Kameliya Todorova, Hilda Kazasyan, Ventsislav Blagoev, Vladimir Karparov….

"Desy Live Band" je projekat okupljen oko pevačice i kompletne autorke muzike i tekstova Desislave Andove. Ova klasično obrazovana umetnica tokom karijere duge već dve decenije oprobala se u različitim savremenim muzičkim stilovima: od inovativnog projekta "Phuture Shock", vokalnog sving trija "Sentimental Swingers" i nastupa kao DJ… pa sve do njene solo pevačke karijere projekta "Desy Live Band" koji izmiče strogim kategorizacijama, ali koji je čvrsto oslonjen na savremeni džez izraz.

Punopravni učesnici ovog hrabrog projekta su i Bozhidar Vassilev (trombon), Dimitar Gorchakov (klavijature), Vassil Voutev (bubnjevi) i George Donchev (kontrabas).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA