"In Through the Out Door": 40 godina od albuma "Led Zeppelina" koji je inspirisan tragedijama

Pre izlaska čuvenog albuma, članovi legendarnog sastava imali su ozbiljne probleme

  • 0
Led Zeppelin Foto: Profimedia/AFP

Jedan od najpoznatijih svetskih grupa "Led Zeppelin" je tokom svog postojanja imao bogatu diskografiju iz koje se izdvojio i album pod nazivom "In Through the Out Door". Ugledao je svetlost dana 1979. godine i postao je veoma slušan širom sveta.

Album, koji je bio prvi na top listama, inspirisan je tragedijama i problemima koji su pratili ovaj bend. Naime, 1975. godine, frontmen benda, pevač Robert Plant doživeo je saobraćajnu nesreću. Gde godine kasnije, 1977. godine, Plantov sin Karak (5) preminuo od stomačnog virusa.

I ostali članovi benda imali su ozbiljne probleme. Gitarista benda Džimi Pejdž bio je ozbiljno "navučen" na heroin i vodo je tešku bitku kako bi se odvikao od ove droge. Bubnjar grupe "Led Zeppelin" se borio sa alkoholizmom, a preminuo je 1980. godine.

Zbog izbegavanja plaćanja poreza, bend je morao da napusti Ujedinjeno Kraljevstvo. Upravo zbog poreskog egzila, "Led Zeppelin" nije mogao da nastupa na britanskom tlu preko 2 godine. Kako bi izašla iz svih ovih problema, legendarna grupa počela je da radi na novom albumu u Polar studiju u Stokholmu, u kojem se snimala slavna ABBA. Prvobitno je album trebalo da se zove "Look", međutim odlučeno je da nosi ime "In Through the Out Door", jer su članovi benda mislili da će ovakav naziv pomoći da nadvladaju navedene probleme.

Za razliku od prethodnih albuma "Led Zeppelina", gde su glavnu reč vodili gitarista Džimi Pejdž i bubnjar Džon Bonam, na ovom su svoje ideje isturili klavijaturista Džon Pol Džons i pevač Robert Plant. Džons i Plant su radili na novim pesmama tokom dana, dok su Pejdž i Džons dali svoj doprinos novim numerama preko noći.

Album ima sedam pesama, a neke od najpoznatiji sa istog su "In the Evening", "Fool in the Rain", "Carouselambra" i. "All My Love".

Premijerno je trebalo da bude promovisan na dva povratnička koncerta "Led Zeppelina"  u Nebvortu 4. avgusta i 11. avgusta 1979. godine, ali od toga nije bilo ništa i na kraju je predstavljen 20. avgusta 1979. godine.

Na Bilbordovoj listi album "In Through the Out Door" je bio na prvom mestu dve nedelje. Samo nekoliko dana nakon objavljivanja, album je prodat u čak 1,7 miliona primeraka širom sveta.

"In Through the Out Door" je album "Led Zeppelina" koji je najviše nedelja bio na prvom mestu brojnih top listi, uz još dva "Led Zeppelin II" i "Physical Graffiti".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA