≫ 

Njegovi hitovi su se slušali od Splita do Beograda, i šire: Dino Dvornik bi danas slavio rođendan

Kralj fanka danas bi napunio 55 godina

  • 1

Jedan od najpopularnijih i najharizmatičnijih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije je svakako bio Dino Dvornik. Kralj fanka rodio se na današnji dan, 20. avgusta 1964. godine u Splitu, a da je živ, danas bi napunio 55 godina.

Kao što je poznato, njegov otac bio je slavni glumac Boris Dvornik, a tokom sedeamdesetih sa bratom Deanom glumio u nekoliko televizijskih filmova i serija, od kojih je najpoznatija serija "Naše malo misto".

Ipak, Dina gluma nije zanimala, te se okrenuo da se bavi muzikom. Osamdesetih godina prošlog veka osnovao je grupu "Kineski zid", a krajem te dekada započeo je i solo karijeru. 1988. godine kao debitant nastupa na Zagrebačkom festivalu, sa pesmom "Tebi pripadam" i pritom dobija nagradu stručnog žirija za najbolju kompoziciju.

Važio je za perfekcionistu po pitanju same produkcije i imao je običaj da se zaključa u studio mesecima, a iz istog ne bi izlazio dok ne bi "nešto" napravio. Svi njegovi albumi bili su izuzetno uspešni, a objavio ih je 8 tokom uspešne karijere. Njegove možda i najpoznatije pesme bile su "Ljubav se zove imenom tvojim" (tekst napisala Josipa Lisac), "Zašto praviš slona od mene" (tekst napisao Džiboni), ranije navedena "Tebi pripadam", "Jače manijače", "Ti si mi u mislima", , "Ništa kontra Splita", "Afrika", "Hipnotiziran", "Lady", "Sve što imam to si ti", "Noćas", "Nadahnuće", kao i duet "Od Splita do Beograda" koji je imao sa grupom "Viktorija". Za svoju muziku osvojajao je brojne nagrade.

Dino Dvornik Dino Dvornik, Foto: ATA Images

Osim što je bio fenomenalan izvođač, bio je uspešan di-džej. Kao di-džej je nastupao u klubovima, a svojevremeno je bio novinovan i za di-džeja godine. Čuvenom sastavu ET pomogao u hitu “Tek je 12 sati”, a na samom početku karijere otkrio je Ninu Badrić kako peva u butiku. Severini na istoimenom albumu iz 1992. podario numeru "Sve što imam to si ti", čiji je koautor bio Džiboni.

Privatno se družio sa mnogim poznatim muzičarima, od Josipe Lisac, Olivera Dragojevića, Ramba Amadeusa, Severine i drugim. Bio je veliki navijač fudbalskog kluba Hajduk Split. 1989. godine oženio je Danijelu Kuljiš, a godinu dana kasnije dobio je ćerku Elu.

Preminuo je 2008. godine od kombinacije tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva. Povodom dana rođena Dina Dvornika, podsetimo se nekih od njegovih najvećih hitova.

Dino Dvornik - "Tebi pripadam":

Dino Dvornik - "Ti si mi u mislima":

Dino Dvornik - "Zašto praviš slona od mene":

Dino Dvornik - "Afrika":

Dino Dvornik - "Hipnotiziran":

Dino Dvornik i Viktorija - "Od Splita do Beograda":

Dino Dvornik - "Ništa kontra Splita":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    20. avgust 2019 | 14:39

    Kad ga vidim setim se leta 88e godine i Herceg novog. Njegove pesme su bili najveci hitovi u diskotekama. Lepa mladosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA