≫ 

"Polje jagoda", utočište iz detinjstva Džona Lenona, prvi put je otvoreno za javnost

Obožavaoci više neće viriti kroz kapiju

  • 0
Strawberry Fields Foto: Profimedia/Alamy

Nekadašnji dom za decu Vojske spasa, koji je inspirisao Bitlse da napišu čuvenu pesmu "Strawberry Fields Forever", otvorio je kapiju kao turistička atrakcija i centar za mlade.

Muzička ikona, Džon Lenon, kao dečak je često posećivao baštu ovog mesta, opisavši je kao "utočište". Park je postao "besmrtan" kad su Bitlsi objavili pesmu "Strawberry Fields Forever" 1967. godine.

Kad je Lenon bio dečak, na mestu današnje zgrade doma, stajala je velika gotička gospodska kuća oko koje se igrao žmurke sa drugarima. Kuća je bila napravljena 1878. godine za bogatog brodograditelja, ali ju je kupila Vojska spasa 1934. godine, i pretvorila u dom za decu.

Dzon Lenon Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Džon je u to vreme živeo u blizini sa ujakom Džordžom i ujnom Mimi. Lenonova sestra, Džulija Bard (72), kaže da je njen brat preskakao zid kako bi došao do svog posebnog mesta.

- Kao deca, svi imamo određeno mesto koje je pomalo naše, pomalo posebno - rekla je Džulija.

Godinama kasnije, inspirisan ovim predelom, Lenon je napisao pesmu "Strawberry Fields Forever", dodavši S u Field, i time učinio da za dom zna ceo svet. Stara gotička kuća je srušena šest godina nakon objave pesme, i zamenjena manjim dečjim domom koji je radio do 2005. godine. Od tada je bio zatvoren. 

Strawberry Fields Foto: strawberryfieldliverpool.com

Procenjuje se da je prošle godine oko 60.000 turista posetilo ovaj istorijski lokalitet, ali bi došli samo do kapije. To se od juče promenilo. U objektu nekadašnjeg doma otvorena je izložba posvećena Lenonovom detinjstvu, a mladi ljudi ometeni u razvoju će moći da dolaze i na trening. Posetioci će moći i da predahnu u kafeu, ali i da kupe suvenir u prodavnici.

- Džon Lenon je ovde pronašao utočište kao dečak i to je upravo ono što ćemo i mi pružiti drugima, jer će ovaj park raditi ZAUVEK (Strawberry Fields FOREVER) - rekao je Entoni Koteril iz Vojske spasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA