≫ 

"Kralj bluza" na Gugl dudlu: Bila mu je suđena plantaža pamuka, a stigao je do muzičkih arena

Svaku svoju gitaru imenovao je Lusil

  • 1
b.b. king Printskrin: Google

Današnji Gugl dudl posvećen je legendarnom gitaristi, pevaču i jednom od sinonima za bluz - B. B. Kingu. Ilustraciju je uradio umetnik iz Litl Roka Stiv Spenser, a za animaciju je odgovoran umetnik iz Bruklina Najeli Lavanderos. Sve to u čast “Kralja bluza” koji je doveo blues muziku sa polja pamuka i uličnih uglova u velike dvorane i arene širom sveta.

Rođen na današnji dan 1925. godine na plantaži kod delte Misisipija, u blizini Berklera, King je kao dete pevao u crkvenom horu, a njegov ujak, inače propovednik u toj crkvi, naučio ga je da svira gitaru. Govorio mu je kako je svojevremeno zarađivao više za noć pevajući na ćošku ulice, nego radeći cele nedelje na plantaži pamuka.

King se 1947. godine preselio u Memfis u državi Tenesi, kako bi jurio svoj muzički san. Radio je kao di-džej za radio stanicu AM, gde mu je "umetničko ime" bilo "Blues Boy King", koje je kasnije skratio u B.B.King. 

Tokom karijere stvorio je jedinstven zvuk i stekao milione fanova širom sveta. Tajna je, rekao je, bila u emociji - oduvek je želeo da svoju gitaru poveže sa osećanjima drugih ljudi.

Značajno je doprineo povećaju broja bluz publike. Svirao je urbanu muziku kojoj je dodavao elemente drugih žanrova. Kada je jedan od njegovih sinlgova postao prvi na R&B top listi, King je krenuo na turneju koju nikad nije prekinuo. Godišnje je imao 200 do 300 nastupa. Tokom karijere dobio je nadimak "Kralj bluza". Osvojio je mnogobrojne nagrade, ali nikada nije živeo na staroj slavi.

Umro je 14. maja 2015. godine kada mu je bilo 89 leta.

Na ovom dudlu predstavljen je sa jednom od svojih gitara. Sve njegove gitare zvali su se Lusil, a razlog tome je podsetnik koji je sebi nametnuo do kraja života. Naime kada je svirao u Arkansazu tokom 1950-ih, jedne noći dvojica muškaraca pobila su se oko žene koja se zvala Lusil, oborila peć sa kerozinom i zapalila objekat. King je uleteo u vatru da spase svoju gitaru, vrednu svega 30 dolara. Svakoj sledećoj gitari dao je ime Lusil, kako bi podsetio sebe da nikada više ne uradi nešto tako budalasto.

VIDEO: Održan još jedan Jazz crawl festival, koncept oduševio sve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA