Preminula ruska operska pevačica Irina Bogačeva

Bogačeva je rođena 2. marta 1939. godine, a detinjstvo je provela u opkoljenom Lenjingradu

  • 0
Irina Bogacheva Bogačeva Foto: Profimedia/TASS

Ruska operska pevačica Irina Bogačeva umrla je u 81. godini. Njena smrt označena je velikim gubitkom za kulturu celog sveta. Komemoracija je zakazana za 23. septembar, a za organizaciju njene sahrane biće zaduženi lokalni zvaničnici.

- Umrla je u bolnici u Sankt Peterburgu. Datum i vreme sahrane se još ne znaju. Verovatno je da će se gradski zvaničnici pozabavizi ovim. Vest o smrti objavio je njen muž u jutarnjim satima - rekla je Galina Efimova, predsednica Fondacije za baštinu.

Efimova je za Bogačevu rekla bila ne samo da je briljantna pevačica, beć i predivna osoba i pravi prijatelj.

- Bila je pouzdana osoba. Aktivno je učestvovala u našim događajima. Istovremeno, ona je uvek imala svoj stav i branila je svoje stanovište, svoje mišljenje. Bogačeva je bila prava drugarica. Ovo je ogroman i nenadoknadiv gubitak - rekla je Efimova.

Bogačeva je rođena 2. marta 1939. godine, a detinjstvo je provela u opkoljenom Lenjingradu. Dok je išla u Tehničku školu pohađala je solo pevanje. Po savetu nastavnika odlučila je da ide u konzervatorij, a 1962. godine postala je laureat Glinka takmičenja vokalista.

Dobila je pozive Boljšoj teatra i Lenjingradskog pozorišta.

Prvi put je nastupala u operi "Pikova dama" Čajkovskog.

Pobedila je na međunarodnom takmičenju u Rio de Žaneiru 1967. godine. Postala je prvi izvođač ženskog vokalnog ciklusa "Šest pesama Marine Cvetajeve".

Od 1980. godine predavala je na konzervatoriju u Sankt Peterburgu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA